DS i Vlada: Ko lobira, ko je plaćen

Izvor: Studio B, 26.Sep.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS i Vlada: Ko lobira, ko je plaćen

Demokratska stranka pozvala je Vladu Srbije da odmah objavi ugovore sa PR agencijom "Bel Potindžer". Vlada odgovorila da nema ugovore sa lobističkim firmama.SNS:DS nije politička opcuija

"DS insistira da premijer Aleksandar Vučić hitno stavi na uvid javnosti sve lobističke ugovore sa stranim firmama kako bi javnost saznala po kom pravnom osnovu su potpisani ili su kao i brojni drugi ugovori koje je Vlada sklopila, potpisani mimo Ustava i zakona", rečeno je u saopštenju DS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Kako demokrate navode, "u nizu tajnih poslova" našao se i ugovor sa stranom lobističkom firmom i dodaju da je Vlada Srbije dospela na prvo mesto u registru EU koji prati lobiste kao najveći klijent "Bel Potindžera" sa godišnjim ugovorom od 250 hiljada evra.

U saopštenju se navodii da su tu agenciju izabrali najveći svetski diktatori kao što su Taksim Šinavatra, Aleksandar Lukašenko, Slobodan Milošević i Avgusto Pinoče.

"Zahtevamo da se odmah objave svi ugovori koje Vlada Srbije ima sa ovom agencijom, koji ne samo da su protivzakonito zaključeni, već su zaključeni isključivo u interesu Vučića, a ne građana Srbije", navodi se u saopštenju DS.

Kako su pojedini mediji pisali prethodnih dana, Vlada Srbije angažovala je poznatu britansku lobističku agenciju "Bel Potindžer".

Navodi se i da je za devet meseci prošle godine za njene usluge platila izmedu 200.000 i 250.000 evra kao i da je podatak o tome objavljen u Registru transparentnosti Evropske unije, koji je baza lobističkih firmi, pojedinaca i raznih organizacija koje rade na tome da uticu na propise EU u Briselu.

Dodaje se i da je po tom Registru Vlada Srbije uz britansku kompaniju "TokTok" jedan od dva najizdašnija klijenta "Bel potindžera", kao i da su među klijentima te firme i ugledni "Deloit", "Nord pul spot" ili "Birds aj".

Tu agenciju, navodi se, osnovao je lord Bel od Belgravije, čiji je klijent bila premijerka Margaret Tačer.

"Lobiste plaćala Cvetkovićeva vlada, ne ova"

Vlada Republike Srbije poslala je demanti u kome se navodi da "najoštrije osuđuje navode Demokratske stranke" da plaća 250.000 evra Agenciji Bel Potindžer za lobiranje i izgradnju imidža zvaničnika aktuelne Vlade i demantuje da ima bilo kakav ugovor sa tom agencijom.

"Vlada Republike Srbije nema nikakav ugovor sa Agencijom Bel Potindžer, niti je uplatila ijedan jedini dinar pomenutoj agenciji", navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

U demantiju se navodi da istovremeno, aktuelna Vlada Republike Srbije nema nijedan važeći ugovor sa nekom od lobističkih ili PR agencija, kao ni sa fizičkim licima.

Kako se navodi, jedini ugovor koji je Vlada Republike Srbije potpisala je ugovor sa konsultantskom kućom "Advanst praktikal solušns" (Advanced Practical Solutions LLC) iz Čikaga u vreme Vlade Mirka Cvetkovića. Ugovor sa ovom konsultantskom kućom potisan je 30. aprila 2009. godine, za potrebe lobiranja u Sjedinjenim Američkim Državama, za koje je plaćan mesečni honorar od 85.000 evra.

"Nažalost, Vlada Republike Srbije konstatuje da je Demokratska stranka grubo obmanula javnost iznošenjem neistina u danas objavljenom saopštenju," ističe vladina Kancelarija za sradnju s medijima.

 

SNS: DS nije politička opcija, služe se neistinama

 

Srpska napredna stranka  ocenila je danas da rukovodstvo Demokratske stranke  ne predstavlja više nikakvu političku opciju, već skup ljudi koji se služe isključivo neistinama.

"Kako se nisu setili u vreme kada su držali sve poluge vlasti u Srbiji da zahtevaju od svog premijera ono što danas pišu u svojim saopštenjima - da hitno stavi na uvid javnosti sve lobističke ugovore sa stranim firmama", upitali su naprednjaci demokrate.

Demokratska stranka pozvala je ranije danas da se odmah objave svi ugovori koje Vlada Srbije ima sa agencijom "Bel potindžer", kao i ugovori koje ima sa lobističkim firmama.

SNS je upitala zašto su ćutali kad je njihov premijer sklapao ugovore sa stranim lobističkim kućama, za kakve poslove su građani Srbije plaćali 85 hiljada evra mesečno i šta je bio cilj njihovog angažovanja stranih lobista.

"DS očigledno nije dosta to što su pokrali celu državu, nego nastavljaju da šire neistine i obmanjuju javnost, ovog puta - kako je Aleksandar Vučić iz budžeta Srbije navodno plaćao neke usluge", navode demokrate.

Naprednjaci zaključuju da "DS predstavlja najveću sramotu koja je zadesila Srbiju odvajkada" i da se još jednom pokazalo da "misle da su svi kao oni i da nikada neće prestati da kradu, lažu, lažno optužuju, i razaraju budućnost naše dece".

 

DS odgovara SNS: Da li laže i Evropska komisija?

 

Demokratska stranka saopštila je danas da na zvaničnom sajtu Evropske komisije (EK) stoji da je Vlada Srbiije najveći klijent lobističke firme "Bell Pottinger".

"Ukoliko Vlada Srbije optužuje Demokratsku stranku da ne govori istinu kada kaže da je Vlada angažovala lobističku firmu "Bell Pottinger", neka za laganje optuži i Evropsku komisiju i Britansku bazu profesionalnih političkih konsultanata na čijim je zvaničnim sajtovima, u zvaničnim registrima, vlada navedena kao najveći klijent ove lobističke firme poznate po saradnji sa mnogobrojnim svestkim diktatorima", kaže se u saopštenju.

Demokrate su u saopštenju postavile linkove koji vode ka tim sajtovima.

Možda je i istina da Vlada Republike Srbije, kako sama kaže, nije uplatila ni dinara ovim agencijama, ali neka, izbegavajući igre reči, kaže koliko je sredstava građana Srbije, u bilo kojoj valuti, potrošila na saradnju sa ovom firmom, i što je pođednako važno, po kom pravnom osnovu.

Ako Vlada nema nikakav ugovor sa ovom agencijom, neka građanima kaže ko je u njeno ime angažovao ovu firmu i ko, u njeno ime, plaća usluge ovoj agenciji koja, verovatno sasvim slučajno, među svojim klijentima ima i Etihad sa kojim je Vlada Srbije takođe sklopila protivustavan i štetan ugovor koji plaćaju građani.

Ukoliko građani ne znaju ko plaća ovu firmu da lobira u ime Vlade Srbije, ne znaju ni sa kojim ciljem on to čini i šta dobija za uzvrat, zaključeno je u saopštenju.

 

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.