DS i G17 protiv

Izvor: Politika, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS i G17 protiv

Bez saglasnosti svih stranaka ne postoje uslovi da se zakaže posebna sednica na kojoj bi se razmatrao ovaj predlog zakona

Demokratska stranka i G17 plus ostaju pri stanovištu da ne treba zakazivati posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razmatrao Predlog zakona o amnestiji.
U kabinetu predsednika parlamenta Predraga Markovića je rečno da je Marković strankama ostavio rok do kraja nedelje u ponoć kako bi eventualno promenile mišljenje. Kako je rečeno, bez saglasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svih stranaka ne postoje uslovi da se zakaže posebna sednica na kojoj bi se razmatrao Predlog zakona o amnestiji, u sklopu procesa donošenja Ustava.


Potpredsednik Skupštine iz DS-a Milan Marković izjavio je da ta stranka nije protiv amnestije, ali da smatra da se ovako važno pitanje ne može rešavati na brzinu i da je najbolje da taj zakon u miru donese novi skupštinski saziv.

On je ocenio i da najpre treba rešiti situaciju u zatvorima, koja je po njemu "posledica ishitrenog ponašanja i ranije datih obećanja ministra pravde".

DS je, takođe, zatražila da se ispita da li je bilo prekomerne upotrebe sile u zatvorima, budući da je posle intervencije nadležnih 50 ljudi povređeno.

U G17 plus je rečeno da ta stranka takođe nije promenila mišljenje da ne učestvuje u radu parlamenta sem ako su u pitanju zakoni od nacionalne važnosti, a za ovaj zakon je procenjeno da to nije.

Predsednik Skupštine rekao je posle konsultacija održanih pre sedam dana da nije u mogućnosti da zakaže posebnu sednicu parlamenta jer ne postoji saglasnost predstavnika svih poslaničkih grupa.

On je preneo da su za zakazivanje posebne sednice bili SPO, NS, DSS, SPS i SRS, dok su G17 plus i DS bili protiv.

Marković je tada najavio da će sačekati do kraja nedelje da stranke dodatno procene svoje odluke, a da će posle toga, postupiti po Ustavu i zakonu.

On je napomenuo da je upoznao predstavnike parlamentarnih stranaka sa činjenicom da je usvajanje ovog zakona jedino moguće u sklopu procesa donošenja Ustava, i to na posebnoj sednici koja bi imala samo tu jednu tačku – Predlog

zakona o amnestiji. Marković je objasnio da posle raspisivanja izbora Skupština nije u mogućnosti da "punim kapacitetom" obavlja zakonodavnu aktivnost i da zato ne može da zakaže redovnu sednicu koja bi se pretvorila u predizbornu kampanju. (Tanjug)

[objavljeno: 27.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.