DS dao ponudu za vladu

Izvor: Politika, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS dao ponudu za vladu

Demokrate traže da budu stožer nove vlade, u koju pozivaju i DSS, NS, G17 plus, ali i koaliciju okupljenu oko LDP-a

Iako se još od izborne noći spekuliše o nezvaničnim pregovorima o formiranju nove vlade na demokratskom bloku, a kao najverovatniju kombinaciju većina analitičara vidi u koaliciji Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus, juče je iz predsedništva DS stigla prva zvanična i preliminarna ponuda za ulazak u vladu svim strankama takozvanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << demokratskog bloka.
U saopštenju predsedništva DS navodi se da je ova stranka odlučila da odmah po objavljivanju zvaničnih rezultata izbora započnu konsultacije oko formiranja nove vlade koju bi trebalo da čine sve stranke demokratskog bloka, odnosno DS, DSS, NS, G17 plus, i LDP, a da stožer te vlade mora biti stranka koja je na izborima dobila najveću podršku za svoj program.

Predsedništvo DS smatra da bi stranke ovog bloka trebalo da postignu saglasnost oko programa i politike buduće vlade, pre svega oko najvažnijih pitanja kao što su nastavak pregovora sa EU u naredna tri meseca i zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji, ekonomskog programa, usvajanje novog budžeta, nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije na osnovu platforme državnog tima za pregovore, ostvarenje efikasne saradnje sa Haškim tribunalom i borba protiv korupcije.

U istom saopštenju DS upozorava Vladu Srbije da, saglasno Zakonu o vladi, obavlja samo tekuće poslove u koje ne spada privatizacija velikih javnih sistema i davanje koncesija i informiše da je predsednik DS-a Boris Tadić odredio tim za pregovore o vladi na čijem čelu će biti zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović.

Da je vlada sastavljena od svih stranaka demokratskog bloka za sada u praksi neizvodljiva, ako stranke ostanu dosledne svojim programima i predizbornim obećanjima, moglo se naslutiti i pre jučerašnje reakcije LDP-a. Ova stranka saopštila je da prihvata da bude partner DS-a i manjinskih stranaka u novoj vladi, ali ne i ostalih stranaka na ovom političkom polu Srbije. Međutim, ako se poštuje do sada izrečeno onda bi i manjinska vlada u kojoj bi bili DS i LDP, a koju bi u parlamentu podržale DSS i G17 plus, kakvu je juče predložio Čedomir Jovanović, bila neizvodljiva jer se ni ove dve stranke ne slažu oko rešenja statusa Kosova i Metohije. Dok je LDP, kako su juče saopštili, u najmanju ruku za "radikalan zaokret" u pregovorima o Kosovu, a njihov lider se eksplicitno izjašnjavao kao neko ko bi potpisao nezavisnost Kosova, dotle je DS, kako je i juče saopšteno, za "nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije na osnovu platforme državnog tima za pregovore", deklarišući se do sada kao stranka koja ne pristaje na otcepljenje ovog dela Srbije. Dijametralni stavovi o Kosovu ne samo DS i LDP, već bilo koje parlamentarne stranke u Srbiji sa strankom Čedomira Jovanovića, morali bi, reklo bi se, zarad saradnje u vladi da budu revidirani i da neko od partnera odustane od jedne od ključnih tačaka stranačkih platformi sa kojima su išli na izbore.

Da se pregovori o formiranju nove vlade još uvek vode preko posrednika i da neposrednih kontakata još nije bilo može se posumnjati i na osnovu jučerašnje izjave visokog predstavnika UN Havijera Solane. On je u izjavi koju prenosi agencija Beta rekao da mu je lider DSS i aktuelni premijer Srbije Vojislav Koštunica preneo da ima nameru da uđe u vladu demokratskog bloka, što je ubrzo zatim demantovano iz kabineta premijera. U izjavi šefa vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđana Đurića kaže se da je tačno da su Koštunica i Solana razgovarali, ali da su "netačni navodi Solaninih saradnika da je u razgovoru na bilo koji način bilo pominjano pitanje formiranja i sastava nove vlade".

U razgovoru Solane i Koštunice isključivo je bilo reči o tome da su izbori u Srbiji održani u demokratskoj i fer atmosferi, a "pošto se sagovornici dobro poznaju podrazumeva se da i jedan i drugi znaju da je pitanje formiranja nove vlade apsolutno unutrašnja stvar Srbije", rekao je Đurić.

D. M.

[objavljeno: 25.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.