Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS će ispuniti obećanja

DS će ispuniti obećanja

Revidiranje nacionalnog investicionog plana biće jedan od prvih poteza buduće vlade Srbije koju će voditi Demokratska stranka. Na taj način ćemo napraviti jeftiniju državu, a sredstva usmeriti u istinske prioritete, kaže za 'Blic' Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije i funkcioner DS. On ističe da je program DS okrenut građanima Srbije jer prvo treba da žive građani pa tek onda država.

- Program 'Za bolji život' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << daje garanciju građanima jer mi obećavamo samo ono što možemo da ispunimo. Obećali smo ukidanje poreza za kupovinu prvog stana, ukinućemo participaciju za sve lekove za decu i starije od 65 godina. Svim maloletnim građanima Srbije ćemo omogućiti besplatnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li su im roditelji zaposleni ili ne. Smanjićemo PDV za kupovinu kompjutera sa 18 na osam odsto i finansiraćemo sve studente sa prosekom ocena iznad devet, kao i 1.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa najboljim projektima. Kako ćete obezbediti sredstva?

- Revidiranjem nacionalnog investicionog plana. NIP je Srbiji potreban, ali prioriteti nisu dobro utvrđeni, iako ima dobrih stvari poput ulaganja u one glavne, magistralne infrastrukturne projekte. Ipak, finansiranje tekućeg održavanja centra Poreske uprave nije prioritet i ne može da bude predmet trošenja sredstava iz NIP.

Kako ćete u budućoj vladi sarađivati sa strankama koje su učestvovale u izradi NIP i u kampanji se pozivaju na taj plan?

- To nisu ničije lične pare pa da pojedinci mogu da obećavaju da će te pare trošiti onako kako se njima sviđa ili kako im odgovara da bi dobili izborne poene. Jasno je da će liderstvo u vladi preuzeti DS, a kao lider postizborne koalicije određivaćemo pravila igre. Uvek postoji mesto za kompromis. Želimo koaliciju sa demokratskim strankama, a posebno sa DSS, ali nije realno da će male stranke koje se bore za cenzus imati ulogu u novoj vladi kakvu su imale u prethodnoj. One moraju biračima da objasne zašto su protiv ukidanja poreza na prvi stan, zašto se protive subvencijama u poljoprivredi, zašto misle da ne treba stipendirati najbolje studente... Siguran sam da će građani birati u svom interesu i glasati za DS. Obećavate i da će iz NIP dodatna sredstva dobiti i poljoprivrednici?

- Da. Povećaćemo agrarni budžet za subvencije na 300 miliona evra kako bi individualna seoska domaćinstva dobijala od države u proseku 100 evra za hektar zasejanih površina. Život na selu mora da postane kvalitetniji, a poljoprivrednicima treba pomoći da svoje proizvode ponude i van granica naše zemlje. U Srbiji još nije završena privatizacija, posebno ne velikih javnih sistema.

- Sa privatizacijom EPS i NIS ne treba žuriti jer veliki javni sistemi ne treba da budu predmet privatizacije u paketu. Kapital treba pustiti da uđe u sektor proizvodnje električne energije, dok distribuciju treba zadržati u državnom vlasništvu. Tako i u slučaju NIS treba zadržati distributivnu mrežu, a strateške partnere pustiti u rafinerije i ostale proizvodne kapacitete. DS planira da iz privatizacionog fonda podeli besplatne akcije radnicima koji nikada u procesu privatizacije nisu dobili akcije. Zalažemo se i da svi građani Srbije na tržištu hartija od vrednosti budu u prilici da pod povoljnijim uslovima kupe akcije najvećih preduzeća. Tvrdite da vrednost dinara nije realna. Koliko će dinar vredeti u odnosu na evro nakon formiranja nove vlade?

- Kurs dinara veštački je naduvan. Koliko će dinar vredeti zavisiće isključivo od tržišta. Od svih evropskih valuta, dinar je najviše veštački ojačao u odnosu na evro, i to između 12 i 13 odsto u ovoj godini. Ovakav dinar nije dobar za srpsku privredu i srpske izvoznike. Ipak, smatram da i po formiranju vlade, ne treba da se desi devalvacija dinara jer bi to u kratkom roku uticalo na opšte povećanje cena. U budućoj raspodeli funkcija viđeni ste kao guverner NBS.

- Nisam od onih koji mogu da rade sve poslove. Nikada se nisam bavio bankarstvom i smatram da za to mesto ima boljih kandidata. Da li biste prihvatili mesto ministra privrede?

- Ukoliko mi Boris Tadić i DS ukažu poverenje, mislim da bih to mogao dobro da radim. Radeći u Komori stekao sam nova saznanja o privredi u Srbiji. Neka prvi čovek pobedničke stranke odredi svoj tim, a u zavisnosti od ponude, razgovaraćemo o tome.

Ivana Cvetković Razdvojićemo Ministarstvo za kapitalne investicije

Ukoliko Demokratska stranka bude vodila novu vladu, da li će Ministarstvo za kapitalne investicije, koje je objedinilo nekadašnja tri ministarstva, i dalje ostati jedinstveno?

- Smatram da ne bi trebalo. Posebno zato što je sektor za saobraćaj neopravdano bio zapostavljen i da građevinska industrija nije bila tretirana na adekvatan način zbog obima delokruga rada tog ministarstva. Moj predlog predsedniku Tadiću biće da se Ministarstvo za kapitalne investicije razdvoji na najmanje dva ministarstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.