DS: Većina za Statut i bez LSV-a

Izvor: B92, 06.Nov.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Većina za Statut i bez LSV-a

Novi Sad -- Dok u DS-u očekuju da će Statut Vojvodine imati dvotrećinsku većinu u pokrajinskom parlamentu, u LSV-u kažu da neće glasati za ovaj akt.

Iako izglasan pre godinu dana, Statut Vojvodine će se sutra drugi put naći pred poslanicima pokrajinskog parlamenta. U vladajućoj koaliciji koju predvodi Demokratska stranka očekuju da će imati dvotrećinsku većinu dok u Ligi socijaldemokrata Vojvodine kažu da neće glasati za ovaj akt.

Poslanici će se izjašnjavati, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako kažu u Demokratskoj stranci, o pravno-tehničkom usaglašavanju Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Dragoslav Petrović kaže da očekuje da će za izmenjeni Statut glasati i Socijalistička partija Srbije.

"Svi članovi vladajuće koalicije će glasati za predlog Statuta, s tim da je nepoznato kako će Liga socijaldemokrata Vojvodine da glasa, ali ta odluka ne ugrožava dvotrećinsku većinu u Skupštini”, kazao je Petrović.

Iako demokrate očekuju podršku SPS-a, danas nije bilo moguće dobiti odgovor od funkcionera ove partije Dušana Bajatovića.

Po svemu sudeći, njihov stav će se znati sutra nakon sednice Glavnog odbora, na kojem će se razgovarati o Statutu i zakonu o utvrđivanju nadležnosti.

Što se tiče Lige socijaldemokrata Vojvodine, oni neće glasati za Statut, jer ne podržavaju ponovno glasanje u pokrajinskom parlamentu.

U Srpskoj radikalnoj stranci kažu da je ovo ponovno kršenje Ustava i uređenja države.

"SRS upozorava da dvotrećinska većina nije pravi odraz političke volje građana koji žive u ovom delu Srbije, tako da je najbolje da se to proveri na narednim izborima”, rekao je funkcioner radikala Milorad Mirčić.

I iz DSS-a ponovo stižu kritike Statuta, a i naprednjaci kažu da neće glasati za ovaj akt.

Ako Statut bude usvojen na sutrašnjoj sednici, on će se zajedno sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti naći pred republičkim parlamentom.

U vladajućoj koalliciji veruju da će od prvog janura početi da primenjuju nove nadležnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.