DS: Ocena ustavnosti Zakona o broju zaposlenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Ocena ustavnosti Zakona o broju zaposlenih

Vlada u senci Demokratske stranke podnela je inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ispitivanje ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o određivanju broja zaposlenih u javnom sektoru, saopštio je danas DS.

DS u saopštenju navodi da je članom 5. tačka 2. predviđeno da o broju zaposlenih u nezavisnim i samostalnim regulatornim državnim službama, poput zaštitnika građana, poverenika za zaštitu ravnopravnosti i za informacije od javnog značaja i Državne revizorske institucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odlučuje skupštinski Odbor za administrativno-budžetska pitanja.

Time se, smatraju u DS, krši Ustavom i zakonima zagarantovana nezavisnost, odnosno samostalnost tih organa, jer je određivanje broja zaposlenih jedan od osnovnih uslova za njihov nezavisan, samostalan, efikasan i delotvoran rad.

Kritikuje se i član 20, kojim se, navodi DS, predviđa, suprotno Zakonu o radu, da zaposlene žene moraju biti penzionisane sa 60,5 godina ako tako odluči poslodavac.

Kako se ocenjuje, time se krši pravo žena da, ako žele, mogu raditi kao i muškarci do 65 godina starosti što je diskriminaciju po osnovu polne razlike i razlike po radnom mestu jer se zakon ne primenjuje na zaposlene u JP i nekim drugim javnim službama, a suprotno je i odredbi Ustava prema kojoj se nivo dostignutih ljudskih prava ne sme umanjivati.

Vlada u senci je u saopštenju pozdravila odluku US S o obustavi izvršenja pojedinačnih akata donetih na osnovu ovog zakona do meritorne odluke o ustavnosti osporene odredbe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DS: Ispitati odredbe o broju zaposlenih

Izvor: B92, 15.Okt.2015

Vlada u senci Demokratske stranke podnela je inicijativu Ustavnom sudu za ispitivanje ustavnosti nekih odredbi Zakona o određivanju zaposlenih u javnom sektoru...DS u saopštenju navodi da je članom 5. tačka 2. predviđeno da o broju zaposlenih u nezavisnim i samostalnim regulatornim državnim službama,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.