DS: Mandati odbornika po Ustavu traju četiri godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2015, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Mandati odbornika po Ustavu traju četiri godine

Mandat odbornika lokalnih skupština traje četiri godine po Ustavu Srbije, pa stoga lokalni izbori pre tog roka nisu redovni, saopšteno je danas iz Demokratske stranke.

"Za vanredne izbore bez izmene Ustava ne postoji nikakav pravni osnov", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Vlade u senci DS Saša Paunović, komentarišući izjavu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da je izborna godina počela i da bi lokalni izbori u decembru bili redovni izbori.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Postoji nepisano pravilo da kada dođe do poslednih šest meseci mandata, da se to smatra redovnim izborima", rekla je juče Gojković.

Paunović je zatražio od ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički da objasni "kada je odlučeno da se umesto Ustava Srbije, po kome mandati lokalnih odbornika traju četiri, a ne tri i po ili dve godine, primenjuju 'nepisana pravila'".

"Razlog za ovakvu žurbu je jasan - ankete javnog mnjenja koje pokazuju dramatičan pad popularnosti stranaka na vlasti u Srbiji i izvesnost poraza SNS na lokalnim i pokrajinskim izborima u redovnom ustavnom roku", naveo je Paunović, piše u saopštenju iz DS.

Dodao je i da "nema napretka u Srbiji, ni boljeg života za građane sve dok se umesto primene Ustava i zakona silom vlasti primenjuju partijska 'nepisana pravila'".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.