DS: Lista sa G17, SDP, LSV i SPO

Izvor: B92, 19.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Lista sa G17, SDP, LSV i SPO

Beograd -- Predsedništvo Demokratske stranke na sinoćnoj sednici donelo odluku o koaliciji sa G17 plus, SDP, LSV i SPO.

Na vanrednim parlamentarnim izborima DS će biti na zajedničkoj listi sa G17 plus, Sandžačkom demokratskom partijom, Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Srpskim pokretom obnove, potvrđeno je danas. Na sinoćnoj sednici odlučeno je da zajednička lista "demokratskih i proevropskih stranaka" bude nazvana "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić".

Zajednička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lista pet stranaka biće formirana samo za parlamentarne izbore, dok će na lokalnim i pokrajinskim izborima DS nastupati ili u koaliciji ili samostalno.

DS 166, G17 plus 60, ostali po osam

Na izbornoj listi "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" od ukupno 250 kandidata za narodne poslanike u Skupštini Srbije, Demokratska stranka ima 166 kandidata, G17 Plus 60, a Sandžačka demokratska partija, Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine po osam kandidata.

Stranke koje učestvuju na zajedničkoj izbornoj listi treba danas i sutra da potpišu koalicione ugovore za parlamentarne izbore zakazane za 11. maj.

Predsedništvo Demokratske stranke je za šefa izbornog štaba te stranke na sinoćnoj sednici izabralo Marka Đurišića, koji je vodio i poslednju predsedničku kampanju Borisa Tadića.

Predsedništvo DS usvojilo je i listu kandidata te stranke za narodne poslanike u Skupštini Srbije.

Kako je rečeno, zvanične informacije o raspodeli mandata među strankama na listi "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" biće objavljene po potpisivanju međustranačkih sporazuma.

Šef izbornog štaba Marko Đurišić je rekao da bi izborna lista trebalo da bude predata Republičkoj izbornoj komisiji do kraja ove nedelje.

On je dodao da će i druge stranke koje učestvuju u zajedničkoj izbornoj listi učestovati u izbornom štabu.

Dinkić: Do kraja mandata u EU

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je danas da će Srbija, ukoliko na predstojećim parlamentarnim izborima pobedi lista "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", postati članica Evropske unije do kraja mandata sledeće vlade.

Na sednici Glavnog odbora G17 plus, Dinkić je istakao da je pred Srbijom 11. maja izbor između samo dva puta - jedan vodi ka evropskim integracijama i ekonomski jakoj Srbiji, dok drugi, prema njegovim rečima, jeste put u izolaciju.

"Treba da nas vodi slogan: samo pamet Srbiju spasava. Sloga je važna ali ne možemo da se složimo sa onima koji hoće da nas samoizoluju i da nas uvedu u nove ratove", rekao je Dinkić.

I G17 plus je, prema njegovim rečima, protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ali želi da se Srbija za svoje interese bori isključivo diplomatskim sredstvima i ekonomskim snaženjem.

Glavni odbor G17 Plus danas je jednoglasno usvojio odluku o koaliciji sa Demokratskom strankom na izborima 11. maja, i utvrdio listu kandidata G17 Plus za poslanike u skupštinama Srbije i Vojvodine.

Prema dogovoru koji su postigle dve stranke, G17 Plus će na listi za parlamentarne izbore sa DS "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" imati 60 kandidata, odnosno 24 odsto.

Prvi na listi je lider G17 Plus Mlađan Dinkić.

Na listi kandidata za poslanike te stranke u Skupštini Srbije su i Suzana Grubješić, Verica Kalanović, Željko Ivanji, Tomica MiIlosavljević, Miloljub Albijanić, Snežana Marković-Samardžić, Ana Pešikan-Avramović, Vlajko Senić, Snežana Sojanović-Plavšić i Jasna Matić.

Na listi su i lider Srpske liste sa Kosova Oliver Ivanović i kopredsednik Srpskog demokratskog pokreta obnove Veroljub Stevanović.

Na predlog lidera G17 Plus Mlađana Dinkića, na listi kandidata za poslanika te stranke u Skupštini Srbije je i počasni predsednik G17 Plus i bivši predsednik parlamenta Predrag Marković.

G17 Plus će u okviru koalicije "Za evropsku Srbiju" u kampanji nastupiti pod sloganom "Akcija umesto priče".

Drašković: Sprečiti povratak u prošlost

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je danas da je "najvažnija tačka" koalicije te stranke sa Demokratskom strankom sprečavanje povratka Srbije u prošlost.

"Najvažnija tačka našeg koalicionog sporazuma sa DS-om je ta da se Srbija 12. maja 2008. godine ne sme probuditi u 12. maju 1990. godine", poručio je Drašković mesnim, opštinskim i gradskim odborima stranke.

Kako se navodi u saopštenju SPO, Drašković je naveo da ta koalicija ima obavezu da "dostigne cenzus parlamentarne većine, jer je to cenzus za budućnost Srbije kao snažne i prosperitetne evropske države".

Lider SPO je ocenio da "EU i sada poštuje Rezoluciju 1244 UN koja kaže da Kosovo nije u pravnom sistemu Srbije, jer je pod međunarodnom upravom, ali da jeste u granicama međunarodno suverene države Srbije".

"To što kaže EU je i zvanični stav naše države, pa sve histerične povike za izgradnju srpskog 'Berlinskog zida' prema EU smatram štetnim i opasnim po budućnost naše nacije i države", naveo je Drašković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.