Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Imaćemo novog premijera

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da ta stranka želi izbore do kraja godine, navodeći da očekuje da novi premijer bude iz DS-a.

On je na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke u Leskovcu rekao da DS svima pruža ruku saradnje. "Spremni smo na borbu protiv siromaštva i korupcije jer nama nisu problem samo Kosovo i Hag, već i 800.000 siromašnih u Srbiji", rekao je Tadić.

On je kao prvi strateški cilj buduće vlade označio borbu protiv siromastva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenivši to kao "pitanje epohe". Strateški cilj su instrumenti za rešavanje siromaštva i učlanjenje u Evropsku uniju i evroatlantske strukture.

Da bismo sve to učinili, moramo da podignemo ekonomiju naše zemlje na mnogo viši nivo", kazao je Tadić, dodavši da bi pritom trebalo koristiti prirodne resurse poput poljoprivrednog zemljišta, vodotokova, koridora 10, uglja i ogromnih ljudskih potencijala.

"Izbori su neophodni kako bi razrešili političku situaciju u zemlji i dobili bolju Vladu", kazao je Tadić. Prema njegovoj oceni, izbori su zato državni interes Srbije.

Član predsedništva DS-a Bojan Pajtić ocenio je da je predlog novog ustava mnogo bolji od prethodnog Miloševićevog i zato ne može da shvati kada stranke demokratske opcije pozivaju na bojkot. Polemišući sa zagovornicima bojkota referenduma o ustavu, on je kazao da je njegov "ključni reper" za pristanak na rešenja iz novog ustava bilo građevinsko zemljište.

"Kako ćemo da objasnimo našoj deci za deset godina, a to mi je ključni reper u onome što činim, da smo imali priliku da usvojimo, recimo, ustav koji predviđa da građevinsko zemljište može da bude u privatnoj svojini, da konačno uklonimo glavnu prepreku za strane i domaće investitore da ulažu u ovoj zemlji", kazao je Pajtić.

I on je ponovio da je Demokratska stranka spremna na saradnju sa svima osim sa SPS-om i radikalima.

"Nama nisu neprijatelji ni LDP ni ostale stranke demokratskog bloka i mi ne vidimo protivnike u strankama koje se zaklinju u Evropu", rekao je on.

Na sednici Glavnog odbora govorilo se je i o predstojećim izborima i mogućim kooalicijama, ali taj deo sednice bio je zatvoren za novinare.

To je treća sednica Glavnog odbora koju DS održava van Beograda. Prethodno su takvi sastanci održani u Požarevcu i u Lozoviku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.