Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS, DSS i G17 napustili sednicu

Beograd -- Poslanici vladajuće koalicije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković napustili sednicu parlamenta.

Razlog napuštanja sednice je, kako navode iz vladajuće koalicije, to što predsedavajuća Nataša Jovanović, nije prozivala poslanike po redosledu javljanja. Jovanovićeva je na negodovanje poslanika vladajuće koalicije rekla da je na stolu zatekla spisak onih koji treba da dobiju reč i da po njemu i proziva.

"Kad sam sela posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (Milutina) Mrkonjića za sto zatekla sam ovaj spisak i po njemu ću i prozivati", rekla je Jovanovićeva.

Nakon te izjave poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus kao i ministar Marković napustili su sednicu.

Na dnevnom redu sednice je razmatranje amandmana na predložene izmene Zakona o vladi, međutim poslanici Srpske radiklane stranke (SRS) pokrenuli su diskusiju o odluci Odbora za ustavna pitanja da predsednik skupštine Srbije nije obavezan da raspiše izbore za gradonaclenika Beograda.

Poslanik SRS Dragan Tododrović zatražio je da se izveštaj Odbora za ustavna pitanja stavi pred poslanike kako bi oni mogli da kažu šta misle o danas donetim odlukama.

Poslanici SRS su najavili i da će zatražiti da se formira anketni odbor zbog izbora gradskih funkcionra Grada Beograda jer je to, kako su ocenili, bio neustavan i nezakonit čin.

DS i DSS: Grubo kršenje poslovnika

Portparol Demokratske stranke Jelena Marković izjavila je Tanjugu da su poslanici te stranke napustili popodnevno zasedanje Skupštine Srbije zbog grubog kršenja poslovnika.

"Na najgrublji način je povređen član 103. poslovnika, koji obavezuje poslanike da se drže dnevnog reda", objasnila je ona.

Markovićeva je precizirala da kada su hteli da na to ukažu, predsedavanje sednicom je preuzela potpredsednica parlamenta Nataša Jovanović (SRS), iako, kako je naglasila, poslovnik u članu 31. predviđa da u odsustvu predsednika predsedava najstariji potpredsednik, ili onaj koga on ovlasti, a "Jovanovićeva nije ni jedno ni drugo".

Šef poslanicke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je danas da su poslanici vladajuće koalicije napustili sednicu parlamenta jer je zloupotrebljeno javljanje po Poslovniku.

Aligrudić je agenciji Beta rekao da su poslanici Srpske radiklane stranke pokušali da celo popodne raspravljaju o funkcionisanju Grada Beograda i da nisu hteli da se pridržavaju dnevnog reda.

On je međutim naveo da je, u momentu kada su se na osnovu povrede poslovnika za reč javili i poslanici vladajuće koalicije, kako bi sprečili namere SRS, tada je predsedavajući Milutim Mrkonjić odlučio da napusti zasedanje.

Nakon toga Nataša Jovanović, koja je prema Aligrudićevoj oceni, neovalšćeno preuzela zasedanje, nije dala reč poslanicima vladajuće koalicije već samo SRS.

Aligrudić je rekao da će ujutru biti održan sastanak šefova poslaničkih grupa pre početka sednice kako bi se dogovorili o "prevazilaženju situacije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.