DRI: Kod većine nepravilnosti

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 16.Dec.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI: Kod većine nepravilnosti

Beograd -- Državni revizor otkrio brojne nepravilnosti u trošenju novca u ministarstvima i institucijama koje je proveravao.

Državna revizorska institucija je utvrdila da su učinjene brojne nepravilnosti u trošenju budžeta za 2009, kao i da je u nekim slučajevima bilo i kršenja zakona.

Kako se troše pare poreskih obveznika revizor je opisao na 1.230 strana. Ovoga puta na proveri je bilo sedam ministarstva - finansija, prosvete, rada, nauke, poljoprivrede, infrastruktre, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omladine i sporta, kao i Uprava za trezor i NBS.

Izabrani su jer na njih odlazi 70 odsto budžeta. A nepravilnosti su brojne i nisu u pitanju knjigodstvene greške.

Državni revizor Radoslav Sretenović rekao je da su nepravilnosti zabeležene naročito u pogledu evidencije o stanju imovine i finansijskih sredstava, vođene u računovodstvenim knjigama.

On nije precizirao kod kog su ministarstva ili nekog drugog od revidiranih subjekata utvrđene nepravilnosti, istakavši da je to detaljno navedeno u izveštaju.

Državni revizor je ocenio da su napravljeni izveštaji kvalitetniji nego prošlogodišnji i najavio da će, pored datih preporuka i rokova za otklanjanje nepravilnosti, DRI preduzeti mere protiv svih odgovornih lica u revidiranim subjektima.

Revizijom finansijskih izveštaja ministarstava obuhvaćeno je 625,08 milijardi dinara budžetskih rashoda, odnosno 70,13 odsto ukupnih budžetskih izdataka u 2009. godini.

Na ugovore o delu sklopljene mimo propisa potrošeni je oko 77 miliona dinara, ipak za srpske ministre i dalje su najslađe nabavke bez kontrole i tendera.

Prema rečima Sretenovića, utvrđeno je da korisnici budžetskih sredstava nisu poštovali Zakon o javnim nabavkama i dodao da je reč o iznosu od 303 miliona dinara.

Država je malo zakinula i na javnom dugu. Zaboravila je da prijavi 1,8 miliradi evra koje je pozajmila od MMF-a.

Govoreći o javnom dugu, Sretenović je rekao da je on 31. decembra prošle godine iznosio devet milijardi i 848 miliona evra.

Iskazani javni dug se razlikuje od podataka Narodne banke Srbije i manji je za milijardu i 182 miliona evra na osnovu strend baj aranžmana sa Međunarodnim monetranim fondom, objasnio je Sretenović.

Zaljučak revizora je da država ne prati svoje finansijko stanje jer glavna knjiga Trezora ne sadrži sve podatke o promeni imovine.

Sretenović je naveo da većina revidiranih korisnika nije izvršila popis i usklađivanje stanja imovine u knjigama sa stvarnim stanjem precizirajući da je reč o imovini vrednoj 29,9 milijardi dinara.

Takođe, većina revidiranih korisnika nije izvršila popis finansijske imovine u vrednosti od 3,3 milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, nisu iskazani ni podaci o stanju finansijske imovine, a reč je uglavnom o potraživanjima i datim avansima.

Knjigovodstveno nisu pouzdani ni podaci o stanju dugoročnih kredita, vlasničkih udela republike u kapitalu preduzeća, pozajmica datih iz budžetske rezerve ranijih godina, pozajmica iz sredstava privatizacije i ostalih kratkoročnih potraživanja, rekao je on.

Sretenović je naveo da je utvrđena i prenamena budžetskih sredstava koja nije u skladu sa Kontnim planom za budžetski sistem, pa su tako sa stavke - dotacije verskim zajednicama izvršavani izdaci za kapitalne subvencije za vodoprivredu u iznosu od 1,6 milijardi dinara.

Revizor je i ipak optmisita i ocenjuje da ti podaci ipak nisu zabrinjavajući. Sretenović kaže da će revidiranim subjektima biti ostavljen rok od 45 dana da otklone sve nepravilnosti i da o tome obaveste Državnu revizorsku instituciju.

Poslanici i građani ostaće uskraćeni za informaciju o trošenju novca u dve trećine Vlade, među kojima su i ministarstva ekonomije, trgovine, zdravlja i Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Nije se mnogo toga promenilo na bolje

U Skupštinskom odboru za finansije, posle razgovora sa revizorom kažu da se u odnosu na prošlu godinu nije mnogo toga promenilo u ponašanju budžetskih korisnika i načinu trošenja javnih finansija.

Pojedini članovi odbora najavljuju i prijave i kazne protiv onih koji nenamenski troše novac iz budžeta.

Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke ukazala je na brojne nepravilnosti na koje su predmet izveštaja revizora.

"Sredstva i dalje nezakonito troše, novac za studentske kredite usmerava za bankarske usluge, da se novac iz subvencija daje za rashode zaposlenima, da se i dalje nezakonito troši novac za javne nabavke bez potisanih ugovora, da se 'Fijatu’ i dalje nezakonito usmerava za razliku od drugih radnika kojima nije povezivan staš i tako dalje", navodi ona.

Radojko Obradović iz Demokratske stranke Srbije smatra da je zabrinjavajuće i to što su se ponovile greške iz prethodne godine.

"Prvo, nepravilnosti su i dalje brojne, a drugo veliki broj nepravilnosti se od prošle godine i dalje ponavlja. Očigledno da Vlada nema nameru da otkloni te ključne nedostatke vezano za funkcionisanje trezora i vezano za nepravilnosti oko građevinskih. radova i drugih stvari. Posebno je ovog puta ukazano da je javni dug mnogo veći nego što vlada prikazuje i to su stvari koje mogu da nas zabrinu", ocenjuje on.

Vlajko Senić iz G17 plus ipak smatra da je došlo do određenog napretka.

"Došlo je do napretka u javnim finansijama, u odgovornosti u postupcima interne revizije u nekim proceduramna koje su bolje nego prošle godine. Jasno je da ima još dosta toga da se uradi. Date su određene sugestije, imaju određeni sistemski nedostaci, problemi vezani za evidentiranje imovine tako da ćemo u narednih nekoliko dana imati namjamnje još jednu sednicu, razgovaraćemo o svemu i dati preporuke koje Narodna skupština treba da usvoji”, poručuje on.

"Vlast odgovorna što nema kontrole"

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenjuje da je izvršna vlast odgovorna što još nije uspostavljena prava kontrola trošenja republičkog budžeta.

"Možemo biti zadovoljni što je DRI počela da kontroliše budžet Srbije, ali ta institucija još ne radi u punom kapacitetu i ima mogućnost samo da proverava da li se poštuju računovodstvena pravila", rekla je Baraćeva.

Ona je istakla da će prava revizija budžeta početi tek kad se DRI osposobi da kontroliše svrishodnost trošenja novca poreskih obveznika, što je "prilično kasno" jer je najavljeno za 2013. godinu.

"U Srbiji je teško graditi institucije i mnogi su se opekli kad su mislili da su zaštićeni zakonima jer se pokazalo da vlast lako krši zakone i urušava ili gasi nezavisne institucije", rekla je Barać.

Dodala je da sve dok te institucije ne budu imale dovoljno kvalitetnih kadrova koji će biti odgovarajuće plaćeni građani Srbije neće znati šta radi izvršna vlast i kako troši njihov novac.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas drugi izveštaj DRI

Izvor: Šumadija Press, 16.Dec.2010

Danas će biti predstavljen drugi revizorski izveštaj, koji će pokazati na koji način su ministarstva i Narodna banka raspolagali novcem građana.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.