Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOS traži sednicu Skupštine o Savetu za radio-difuziju

Beograd -- Posle višenedeljnih rasprava o tome na koji način bi trebalo da bude razrešen problem trojice spornih članova Saveta radiodifuzne agencije, vladajuća koalicija DOS zatražila je od predsednice parlamenta Nataše Mićić da zakaže vanrednu sednicu Skupštine Srbije i razreši taj problem. Time je okončano i utrkivanje DOS-a i Demokratske stranke Srbije u prikupljanju potpisa za ovu inicijativu.

O izboru Nenada Cekića, Vladimira Cvetkovića i Gorana Radenovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konačan sud daće narodni poslanici - naknadnim razmatranjem njihovih kandidatura. Šef poslaničke grupe DOS Reforme Srbije Bojan Pajtić nije mogao da kaže kada će rasprava o Savetu biti na dnevnom redu, ali je izrazio očekivanje da bi o tome moglo da se raspravlja "već sledeće nedelje". "Naš stav je da taj savet mora da ima neprikosnoveni autoritet da bi ušao u odlučivanje o svim onim obavezama koje propisuje Zakon o radio-difuziji - dakle, od dodeljivanja frekvencija, pa do sankcionisanja nekih medija koji ne poštuju određene odredbe Zakona o širenju mržnje ili emituje neke sadržaje koji su protivni mentalnom zdravlju nacije, dece i slično. Da bi taj savet imao autoritet, republička Skupština se mora ponovo izjasniti o ova tri člana i time ćemo zatvoriti svaku dalju mogućnost špekulisanja oko toga", rekao je Pajtić.

S druge strane, DSS optužuje kolege iz vladajuće koalicije da su zabranili pojedinim poslanicima DOS-a da potpišu inicijativu koju su oni pokrenuli prvi, tražeći novu sednicu Skupštine i raspravu o spornim članovima Saveta. Šef poslaničke grupe DSS-a Dejan Mihajlov ne gaji nadu da će parlament ispraviti grešku učinjenu pre više od mesec dana.

"Ne može se pričati o tome da li je ispoštovan Zakon, ne može se reći 'Zakon je malo ili ni mali ispoštovan'. Ako je Zakonodavni odbor doneo zaključak da su Cvetković i Cekić izabrani suprotno proceduri utvrženoj Zakonom, onda mi nema šta o tome da raspravljamo. Nas to ne zanima i naša inicijativa je direktna i jasna: Hoćemo da se stave van snage odluke o izboru Cvetkovića i Cekića i da se razreši Goran Radenović, koji nije pružio sve podatke prilikom isticanja svoje kandidature za članstvo u Savetu za radio-difuziju", rekao je Mihajlov.

Mihajlov najavljuje da će poslanici morati da se izjasne i o kandidaturi Vladimira Markova, za koga se u poslednje vreme tvrdi da je član Lige socijaldemokrata Vojvodine, što, takođe, nije u skladu sa zakonom na osnovu koga je Savet formiran.

Podsetimo, na kraju, da je Cekićevo i Cvetkovićevo članstvo u Savetu osporeno zbog kršenja zakonske odredbe da imena i biografije kandidata moraju biti objavljeni 30 dana pre izbora. Radenović je sporan zbog kontradiktornih podataka u njegovoj biografiji, odnosno sumnje da ne živi i ne radi na Kosovu, što je zakonski uslov koji mora da ispuni kao deveti član Saveta za radiodifuziju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.