Izvor: Blic, 22.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOS traži formulu za novu koaliciju

DOS traži formulu za novu koaliciju

BEOGRAD - Sednica Predsedništva DOS, na kojoj bi lideri vladajuće koalicije trebalo da se dogovore o zakonu o privremenom izboru poslanika za skupštinu državne zajednice Srbije i Crne Gore i aktivnostima vezanim za situaciju na Kosovu, održaće se u subotu, 25. januara, najavio je predsedavajući Predsedništva koalicije, lider Reformista Vojvodine Miodrag Isakov. On je rekao da se traži formula za novu saveznu koaliciju i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da DOS mora da se usaglasi prema kojem reperu će se poslanici delegirati, da li prema stanju na dan verifikacije mandata u Skupštini Srbije ili prema trenutnom odnosu snaga u parlamentu.

- Kad se dogovorimo o tom ključu, iz toga će proizaći i kadrovska rešenja za formiranje ministarskog saveta, predsednika zajednice, skupštinskih odbora i drugih funkcija - rekao je Isakov. Isakov je odgovarajući na pitanje koji model delegiranja poslanika je prihvatljiviji za njegovu partiju rekao da bi načelno principijelnije bilo da se poslanici iz srpskog parlamenta u zajedničku skupštinu Srbije i Crne Gore biraju iz sastava srpskog parlamenta na dan kada je on konstituisan, početkom 2001. godine.

- Taj sastav je najbliži izvornoj volji građana. Međutim, imamo razumevanja i za argumente onih stranaka koje smatraju da poslanike treba birati iz sastava parlamenta kakav je sada. Oba ova načina imaju svoje slabosti, ali RV su bliži rešenju da se poslanici biraju iz sastava kakav je bio kad je Skupštine Srbije konstituisana - rekao je Isakov za 'Blic'. On je naglasio da je stav njegove stranke po pitanju vlasništva mandata da mandatom raspolaže partija ili poslanik, a ne koalicije koje su, kako je ocenio, promenjive i koje ne omogućavaju pravi pluralizam.

Gordana Čomić, potpredsednik DS, rekla je za naš list da je izbor poslanika u zajednički parlament određen članom 12 Ustavne povelje. Prema njenim rečima, sastav skupštine se određuje prema izbornim rezultatima iz 2000. godine. Ona naglašava da je vlasnik mandata regulisan izbornim zakonom i dodaje da mandatom raspolaže koalicija ili stranka, u zavisnosti od toga kako je ko izašao na izbore. Čomićeva je naglasila da DS ne može podržati zahtev DSS da se sastav delegacije Skupštine Srbije u parlamentu zajednice određuje prema stanju koje je postojalo u trenutku konstituisanja republičkog parlamenta, u januaru 2001. godine. Ona je agenciji Beta izjavila da je nemoguće podržati zahteve DSS, jer bi to moralo podrazumevati i promenu same Povelje, što je nemoguće.

Rodoljub Šabić, funkcioner SDP, rekao je za naš list da pitanje iz kog sastava parlamenta će se birati poslanici nije mnogo važno, pošto, kako je ocenio, sadašnji sastav srpske skupštine nije mnogo drugačiji od sastava iz januara 2001. godine kada je Skupština konstituisana.

- Bilo koji model da se zagovara razlike su marginalne - rekao je Šabić. Što se tiče vlasništva nad mandatima, kaže on, stav SDP je da poslanici treba da raspolažu mandatima.

Nebojša Čović, lider DA, rekao je za 'Blic' da mandatom treba da raspolaže stranka koja delegira poslanika. Portparol ND Dragana Jovanović rekla je juče za 'Blic' da će ova stranka na predstojećoj sednici DOS zagovarati stav da se poslanici za parlament buduće zajednice biraju iz trenutnog sastava republičkog parlamenta, kao i stav da stranke treba da budu vlasnici mandata kako bi se mandati zaštitili. Ona je istakla da će ND nastupati u okviru poslaničkog kluba 'DOS - reforme Srbije', ali da će insistirati na zaštiti mandata. Portparol DC Vesna Marjanović istakla je za naš list da stav da se u buduću saveznu skupštinu delegiraju poslanici iz prvobitnog saziva republičkog parlamenta ne odgovara realnosti, jer je u međuvremenu došlo do izvesnih promena. Prema njenim rečima, delegiranje iz prvobitnog saziva je moguće tamo gde mandati nisu sporni.

Velimir Ilić, lider NS, izjavio je za 'Blic' da ne priznaje sadašnji sastav Skupštine Srbije.

- Ukoliko se poslanici u zajednički parlament budu birali iz sadašnjeg sastava Skupštine, biće to trgovina poslaničkim mandatima, što je Zoran Đinđić i do sada radio - rekao je on.

Predstavnici DSS predali su Skupštini Srbije Predlog zakona o posrednom izboru poslanika u parlament buduće zajednice, koji predviđa da se broj poslaničkih mandata određuje prema stanju koje je postojalo u trenutku konstituisanja Skupštine u januaru 2001. godine. Ekipa Blica Kalkulacije malih stranaka

Kako 'Blic' nezvanično saznaje, na sednici Predsedništva DOS u subotu će se naći predlog o načinu delegiranja poslanika u zajednički parlament poslaničkog kluba 'DOS - reforme Srbije', koji je baziran na izboru poslanika iz trenutnog sastava Skupštine Srbije, s akcentom da mandatima raspolažu poslanički klubovi i da oni delegiraju poslanike. Izvor iz DOS tvrdi za 'Blic' da stranke koje će dobiti mali broj poslanika u parlamentu buduće državne zajednice još uvek ne iznose javno svoj stav jer 'kalkulišu i ispituju sve moguće varijante'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.