DEKLARACIJA SPO O OSUDI KOMUNISTRIČKIH ZLOČINA Čotrić: Namera nisu novi sukobi i podele već pomirenje

Izvor: Blic, 14.Jun.2017, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEKLARACIJA SPO O OSUDI KOMUNISTRIČKIH ZLOČINA Čotrić: Namera nisu novi sukobi i podele već pomirenje

Zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić danas je, povodom kritika Predloga deklaracije o osudi zločina komunističkog totalitarnog režima, koji je u ime te stranke podneo Skupštini Srbije, rekao da namera SPO nisu nove podele i sukobi, već stvaranje uslova za trajno pomirenje i nastavak istraživanja i objektivne provere onoga što se dogodilo.

Kako navodi u saopštenju za medije, SPO smatra da Srbija ne zaslužuje da bude jedina bivša komunistička država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja se nije odredila prema nedelima komunističkog režima, iako je na prostoru bivše Jugoslavije bila njegova najveća žrtva.

- Smatramo da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima i njihove porodice zaslužuju saučešće, razumevanje i priznanje za svoje patnje - navodi Čotrić.

Kako kaže, budućnost Srbije je u Evropskoj uniji, a da bismo postali njen punopravni član moramo da usvojimo evropske demokratske standarde, pa tako i preporuku iz Rezolucije 1096 o uklanjanju nasleđa bivših komunističkih totalitarnih sistema, koju je Parlamentarna skupština Saveta Evrope prihvatila 26. juna 1996. godine i stavove iz Rezolucije 1481 PS SE o Potrebi za međunarodnom osudom zločina totalitarnih komunističkih režima, koja je doneta 26. januara 2006. godine.

- Parlamenti Poljske, Češke, Slovačke, baltičkih republika, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, dakle svih bivših komunističkih država, koje su danas u Evropskoj uniji, usvojili su dokumente kojima se žigoše period komunističke autokratije i opominju mlade generacije na njegovu pogubnost - navodi dalje Čotrić.

Kako kaže, ruska Duma je 26. novembra 2010. godine osudila zločine počinjene tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka pod Staljinovom diktaturom, masovno ubistvo poljskih oficira i sovjetskih građana u Katinskoj šumi, kolektivizaciju, gulage i montirana suđenja.

- U dokumentu ruskog parlamenta ističe se da su 'narodi platili veliku cenu za zločine totalitarizma' i najoštrije se kritikuju akti samovolje totalitarne države koja je represijama podvrgla stotine hiljada Sovjeta za politička i verska ubeđenja i socijalnu i drugu pripadnost - zaključuje Čotrić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čotrić: Srbija jedina nije osudila nedela komunističkog režima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2017

Zamenik predsednika Srpskog pokreta obnoce Aleksandar Čotrić danas je, povodom kritika Predloga deklaracije o osudi zločina komunističkog totalitarnog režima, koji je u ime te stranke podneo Skupštini Srbije, rekao da namera SPO nisu nove podele i sukobi, već stvaranje uslova za trajno pomirenje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.