Izvor: B92, 17.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D'Alema: NATO morao da reaguje

Nju Delhi -- Šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema je ocenio da je intervencija NATO na Kosovu bila neophodna.

On kaže da je "slučaj Kosova je mnogo drugačiji" od invazije na Avganistan, Irak i eventualnog napada na Iran, koje prema njegovom uverenju, predstavljaju velike greške. Srbi su okupirali Kosovo i naš cilj je bio da zaustavimo rat. Pokušali smo diplomatijom i nismo uspeli", izjavio je D'Alema u intervjuu za najuticajniji indijski dnevnik "Hindu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Kada je NATO napao tamo je bila srpska okupacija i tri miliona izbeglica je pobeglo u Albaniju. Takođe, pre ulaska na Kosovo, Evropska unija je imala rezoluciju Saveta bezbednosti", rekao je italijanski ministar indijskom listu, ne precizirajući na koju rezoluciju misli.

D'Alema je za indijski list ocenio da su invazije na Avganistan i Irak bile pogrešne, jer je "reakcija na (napade na Njujork i Vašington) 11. septembra trebalo da bude mir u Jerusalimu, a ne rat u Bagdadu".

Italijanski ministar je istovremeno napomenuo da Iranu nikako ne bi trebalo dozvoliti da se domogne nuklearnog oružja, ali da bi "ratni scenario predstavljao katastrofu".

Masimo D'Alema bio je za vreme bombardovanja Jugoslavije 1999. godine premijer Italije i zdušno podržavao vojnu intervenciju NATO protiv Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.