Izvor: B92, 22.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D'Alema: Evropa čeka Srbiju

Beograd -- Šef diplomatije Italije Masimo D'Alema očekuje da će Srbija uskoro moći da nastavi svoj put ka EU i rekao Srbiji da je Evropa čeka.

U autorskom tekstu u "Večernjim Novostima" D'Alema naglašava da je on uvek bio, i da je i dalje, "ubeđeni zagovornik toga da se Srbija ohrabri da nastavi i završi put ka pridruživanju Evropskoj uniji".

"Približavanje Beograda i Brisela je sve izvesnije. Nadam se da ćemo uskoro moći da nastavimo tamo gde smo stali, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju, za koje je već došlo vreme pa do ukidanja viza", piše D'Alema.

On je podsetio da izmeđuj Italije i Srbije odavno postoje čvrste veze i "da je bez obzira na trenutne okolnosti Srbija ključna zemlja za stabilnost, mir i razvoj zapadnog Balkana".

Italijanski šef diplomatije je podvukao da je svestan ogorčenosti zbog Kosova ali da smatra da su događaji na Kosovu bili "specifični i dramatični" i da su oni doveli do ishoda koji Evropa smatra neizbežnim i koji nije "ocenjivan olako".

D'Alema je izrazio zahvalnost srpskom rukovodstvu što je apelovalo na umerenost i što se zalagalo da se neki događaji ne pretvore u sukobe većih razmera.

On je podsetio na dugodgodišnje prisustvo Italijana u okviru mirovnih snaga na Kosovu gde su štitili ljudska prava, identitet, kao i srpsku kulturnu i versku baštinu.

Izrazivši uveravanja da će se Italija truditi da se prevaziđe "ova teška i nesumnjivo kritična faza", D'Alema je podvukao da će Srbija u Evropi i sa Evropom moći da povrati svoju važnu međunarodnu ulogu koja joj pripada.

"Mi čekamo Srbiju. Verujemo da će ona znati da strateškom i dugoročnom vizijom napravi pravi izbor u pravcu evropske budućnosti. Evropi je to potrebno, zaključio je D'Alema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.