Čvršća ruka za službe bezbednosti?

Izvor: B92, 24.Jul.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čvršća ruka za službe bezbednosti?

Beograd -- Kriminolog Bogoljub Milosavljević kaže za B92 da izmene zakona o uređenju službi bezbednosti ne dovode do nečeg novog u radu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izmene zakona koji su na dnevnom redu današnje sednice, trebalo bi da promene dosadašnju odredbu po kojoj je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, po položaju i bez prava odlučivanja, bio šef kabineta predsednika Srbije. Predloženom izmenom predviđa se da sekretara Saveta imenuje i rezrešava predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

Bogoljub Milosavljević ocenjuje da se ovim izmenama u stvari "daje prostor i diskreciono odlučivanje predsedniku republike koji ima slobodu da pronađe ličnost koju želi i da je imenuje za člana tj generalnog sekretara Saveta".

Spekuliše se da je lider SNS-a Aleksandar Vučić zainteresovan za mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i da se zato odmah krenulo u promenu odredbe tog zakona.

"Ja ne mogu da ocenjujem da li će Vučić biti na tom mestu jer će on u novoj vladi biti ministar odbrane i samim tim član Saveta. Ne znam da li se radi o spajanju funkcije člana Saveta sa funkcijom sekretara, a ako se ide u tom pravcu mislim da to nije racionalno", kaže Milosavljević.

Sagovornik B92 kaže da se ovom izmenom ne može uvesti veća civilna kontrola službi bezbednosti jer se ona uređuje na sasvim drugačiji način, između ostalog kroz inteziviranje rada i bolji rad Komisije za nadzor bezbednsonih službi i veću parlamentarnu kontrolu.

Milosavljević podseća da su službe bezbednsoti uvek i svuda pod uticajem politike i vlasti i da to treba i sa novom vlašću očekivati.

Aleksandar Vučić je pre dva dana rekao da neće biti nikakvih zloupotreba službi bezbednosti u bilo kakve svrhe i da toga niko ne treba da se plaši.

Vučić je, uz napomenu da te službe moraju da rade u interesu gradjana i zemlje, kazao da će nova vlada i SNS biti spremne na svaku vrstu saradnje sa tim službama i na svaku vrstu kontrole, ali i da čuvaju "ono što mora da postoji kao državni interes.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.