Izvor: B92, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čvor o Kosovu na G-8

Potsdam, Moskva -- Zapadne zemlje i Rusija bez saglasnosti o Kosovu na sastanku ministara G-8. Nema šansi za približavanje, rekao Sergej Lavrov.

Učesnici skupa najavili su nastavak razgovora o tom pitanju. Domaćin skupa, nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je na konferenciji za štampu posle sastanka u Potsdamu priznao da su stavovi o Kosovu unutar G-8 i dalje različiti istakao da ipak postoji i "jasno opredeljenje da ne popuste nastojanja da se saglasnostipak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postigne".

"Postoji saglasnost o tome da rešenje za Kosovo neće moći stoprocentno da zadovolji sve u regionu, ali da je najvažnije da ono obezbedi da ljudi na Kosovu, nezavisno od nacionalne pripadnosti, žive u miru i slobodi i imaju perspektivu za budućnost", rekao je Štajnmajer.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je odlučno ponovio poznate stavove Rusije i naveo da "nema šansi za približavanje s obzirom na stav zapadnih država da je nužno brzo rešenje u smislu priznavanja nezavisnosti Kosova".

Lavrov je zatražio da se i na Kosovu "kao i u rešavanju svake druge krize u svetu rešenje postigne sporazumom dve strane".

Prema njegovoj oceni, rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN nije sprovedena ni u jednom delu.

"Mi smo za nastavak direktnih pregovora. Pri tome, pozvani nisu ni SAD ni EU niti bilo ko drugi, već kompromis moraju da postignu Srbi i Albanci. Bez toga nema rešenja", rekao je Lavrov.

Istovremeno je na pitanje da li će Rusija uložiti veto na rezoluciju o nezavisnosti Kosova u Savetu bezbednosti UN naglasio da se "nada da to neće biti potrebno" i da će "partneri Rusije razumeti njene argumente".

Lavrov je izrazio uverenje da Savet bezbednosti "neće doneti nikakvu odluku koja ne bi bila prihvatljiva za sve".

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs je istakla da SAD i EU predlog o statusu Kosova Martija Ahtisarija smatraju "dobrim". Dodala je da "Kosovo više ne treba da bude u sastavu Srbije, ali da naravno postoji želja da se obezbedi evropska budućnost i Srbiji i Kosovu".

Kondoliza Rajs je rekla da SAD o Kosovu "žele i dalje da razgovaraju", jer je "svima u interesu mir i stabilnost na Balkanu".

Ruski šef diplomatije se, na pitanje koliko SAD, Francuska i Velika Britanija (kao stalne članice SB UN) žele Rusiji da daju vremena do donošenja rezolucije o Kosovu, oštro usprotivio ovakvom načinu razmišljanja i rekao da "sudbina Kosova i Srbije ne zavisi ni od Rusije, ni od SAD niti od bilo koje pojedinačne zemlje".

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner je na to ocenio da je Kosovo "problem koji traži dobro odvaganu saglasnost" i da će diskusija u okviru G-8 biti nastavljena.

Njegova britanska koleginica Margaret Beket je rekla da "niko ne želi da veštački određuje rokove" i da "mora da se vidi da li je približavanje (sa Rusijom) moguće barem u određenom broju tačaka" kada je reč o određivanju statusa Kosova.

Ovim je posle sastanka u Potsdamu dalja procedura određivanja statusa Kosova ostala otvoren problem o kojem će raspravu morati da nastave šefovi država ili vlada G-8 na samitu koji se od 6. do 8. juna održava u nemačkom mestu Hajligendam.

Nemački mediji, međutim, prenose da Zapad želi da se kosovsko pitanje skine sa dnevnog reda do samita G8 u Hajligendamu kako bi njegovi učesnici mogli da se posvete globalnim temama.

Istovremeno, Izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari smatra da pitanje Kosova mora biti rešeno do kraja juna. On je u intervjuu za finski Helsingin sanomat rekao da centralno pitanje ostaje šta će uraditi Rusija.

Papuljas s Putinom

Predsednik Grčke Karolos Papuljas izjavio je za moskovski Komersant da rešenje za kosovski problem treba da bude uzajamno prihvatljivo, efikasno i u skladu s međunarodnim pravom.

Papuljas je naveo da rešenje ne treba da izaziva osećaj da je jedna strana pobedila, a druga izgubila, i da diplomatija ne treba da funkcioniše pod pritiskom vremenskih okvira, koji bi je gušili.

Papuljas je doputovao u posetu Rusiji, gde će danas razgovarati s predsednikom Vladimirom Putinom i najavio da će tokom razgovora kosovskom problemu i situaciji oko Kipra biti posvećeno značajno vreme.

Glavne teme razgovora biće bilateralni odnosi, situacija na Balkanu, Bliskom istoku, saradnja u Crnomorskom regionu, odnosi Rusije i EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.