Izvor: B92, 20.Jan.2010, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković sa ambasadorima EU

Beograd -- Predsednik Vlade Mirko Cvetković sastao se sa ambasadorima zemalja članica EU koji su preneli punu podršku naporima Srbije da postane članica Unije.

Premijer Cvetković bio je počasni gost na radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica EU u Beogradu koji je organizovao šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Vensan Dežer sa ambasadorom Španije Injigom de Palasiom Espanjom.

"Diskusija je bila fokusirana na evropsku perspektivu Srbije nakon pozitivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << događaja iz 2009. godine. Predsednik vlade i ambasadori takođe su razmenili mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciju u Srbiji, kao i o regionalnoj saradnji", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Vlade Srbije ponovio je ambasadorima snažnu rešenost vlade, kao i opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Srbije i njenog ulaska u EU, o čemu svedoči i podnošenje zahteva za kandidaturu Srbije za punopravno članstvo u EU u decembru 2009. godine.

Cvetković je predstavio ekonomsku situaciju u Srbiji sa izgledima za naredni period. Izložio je rezultate primene trgovinskog sporazuma i naglasio značaj poboljšanja ekonomske saradnje u regionu.

On se osvrnuo i na najvažnije zakone usvojene tokom prethodne godine i najavio dalje intenzivne aktivnosti u procesu evropske integracije.

Ambasador Dežer je podsetio na pozitivna dostignuća u odnosima Srbije i Evrospke unije tokom 2009, koju je obeležila praktična primena vizne liberalizacije za putovanja u šengenski prostor i primena Prelaznog sporazuma.

On je istakao praktičnu prednost koju je to donelo običnim građanima, koji sada mogu slobodno da putuju, kao i nove mogućnosti za poslovnu zajednicu i investitore koje donosi Prelazni sporazum.

Dežer je naglasio da godina pred nama donosi nove šanse, ali i izazove, nakon što je Srbija podnela zahtev za članstvo u Uniji.

On je kazao da je neophodno održati zamajac u odnosima Srbije i EU i nastaviti proces reformi u zemlji. Ambasadori EU preneli su predsedniku Vlade Srbije svoju punu podršku u tom procesu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.