Cvetković preseca

Izvor: S media, 28.Feb.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković preseca

Pregovori o rekonstrukciji Vlade Srbije, vođeni i tokom vikenda, ušli u završnicu. Najverovatnija kombinacija promene ministara i spajanja resora. Sastav do kraja nedelje

KAKO će izgledati redizajnirana Vlada, premijer Mirko Cvetković mogao bi da saopšti već u ponedeljak, piše list.

Naime, tokom vikenda vođeni su završni, nezvanični pregovori u vladajućoj koaliciji o rekonstrukciji. Na premijerovom stolu je skoro gotov plan o rezovima u vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i ostalo je samo da ga "odobre" i koalicioni lideri Boris Tadić, Mlađan Dinkić i Ivica Dačić.



U premijerovom kabinetu nam je rečeno da on sa najbližim saradnicima već danima analizira rad svakog ministarstva. Gotovo je izvesno da će biti primenjena kombinacija dva predložena modela, odnosno da će se ići i na personalne promene i na fuziju pojedinih ministarstava. Procena Cvetkovića je da bi ovakva formula dala potreban impuls i energiju Vladi da u poslednjoj godini mandata dovrši započete reforme.


- S obzirom na to da je premijer u utorak i sredu na Kopaoniku, na Biznis forumu, konačna odluka o rekonstrukciji mogla bi da "padne" već u ponedeljak. U svakom slučaju, do kraja nedelje znaće se budući sastav njegovog kabineta - kaže naš sagovornik iz Vlade.

Prema pojedinim izvorima, prethodnih dana "tehnički pregovori" o rekonstrukciji vođeni su između potpredsednika DS Dragana Đilasa, predsednika IO SPS Branka Ružića i potpredsednice G17 Verice Kalanović. Za ovaj posao njih su, navodno, delegirali lideri njihovih partija, ali u ovim strankama negiraju ove informacije.

- Nisam uključen ni u kakve pregovore, to su puke spekulacije - kaže Ružić.

I njegov partijski šef Ivica Dačić u nedelju je rekao da još nema konačnog dogovora o rekonstrukciji i da nije bilo sastanka lidera na tu temu.

- Verovatno se razgovara na nekom bilateralnom nivou, unutar liste ZES. Tek kad vidimo njihov dogovor, moći ćemo i mi da se izjašnjavamo.

Kao što je list već pisao, najrealnije je spajanje ministarstava ekonomije i NIP (G17), Ministarstvo vera bi se ujedinilo sa resorom za državnu upravu (DS), ljudska prava i pravosuđe (DS), a energetika bi pripala infrastrukturi (SPS).

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, kako nam je rekla, očekuje da premijer Cvetković predlog promena u Vladi dostavi poslanicima do sredine marta. U svakom slučaju, Cvetković najkasnije do sledećeg ponedeljka mora da predloži naslednike Dinkića, Kalanovićeve i Milosavljevića, jer ističe zakonski, dvonedeljni, rok njihovim trenutnim "zamenicima" - Jasni Matić, Snežani Samardžić-Marković i Rasimu Ljajiću.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.