Cvetković: Povećanje standarda

Izvor: B92, Tanjug, 20.Nov.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Povećanje standarda

Beograd -- U narednoj godini, Srbiju očekuje poboljšanje standarda i privredni rast od 1,5 odsto, najavio je predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Planirani manjak u budžetu za 2010. godinu biće oko 104 milijarde dinara. Premijer Srbije Mirko Cvetković nada se da će se taj Predlog zakona o budžetu uskoro naći pred Vladom. Raspodela iz budžeta, čije usvajanje već tradicionalno kasni, trebalo bi da bude štedljivija.

Kada će se tačno budžet za narednu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usaglasiti, naći pred Vladom a potom i pred poslanicima republičkog parlamenta još nije poznato.

Premijer Cvetković uverava da se na tome ubzano radi i da će budžet uskoro biti gotov.

U uvodnom izlaganju na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, Cvetković je rekao da vlada trenutno intenzivno radi na budžetu za 2010. godinu, u kojem će biti planiran konsolidovani deficit na nivou sektora države od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vlada, prema njegovim rečima, planira u narednoj godini rast BDP-a od oko 1,5 odsto, što je njena "konzervativna" procena, dogovorena sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Naredne godne, premijer očekuje rast bruto društvenog proizvoda, privredni rast od tri odsto i dalji nastavak reformi.

Iako Vlada tvrdi da je Srbija izlazi iz krize, a premijer i da je deficitarni budžet podsticaj za razvoj privrede, budžet za 2010. godinu trebalo bi da bude štedljiviji od ovogodišnjeg.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da otpuštanje u državnoj administraciji neće biti jedino na čemu će se štedeti sledeće godine.

Predlog zakona o budžetu za 2010. godinu trebalo je 1. novembra Vlada da uputi skupštini na usvajanje.

Rok za usvajanje budžeta u Skupštini je 15. decembar.

Nedavno je ministarka finansija Diana Dragutinović najavila da bi predlog budžeta mogao da se nađe pred vladom Srbije do 25. novembra.

Vlada ni danas o rebalansu budžeta

Iako je zakonski rok za dostavljanje nacrta budžeta u Skupštinu bio 1. novembar, Vlada ni danas neće razgovarati o rebalansu.

Dok Skupština čeka na predlog budžeta, Vlada Srbije danas se bavi drugim temama.

Šef Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je za B92 da bi Vlada trebalo da utvrdi Predlog zakona o pivu, više predloga zakona o potvrđivanju sporazuma o ekonomskoj saradnji itd.

Opoziciju ne iznanađuje ovakav odnos Vlade prema zakonskim obavezama.

Upitan da li će se na sednici razmatrati i finansijski planovi javnih preduzeća za 2010. godinu, Mihajlović je naveo da te tačke na dnevnom redu za sada nema, ali da nije isključena mogućnost da se u dnevni red uvrsti još neka tema.

Zamenik šefa poslanika DSS Rade Obradović za B92 kaže da je ta stranka parlamentu još prošle nedelje predala svoj predlog rebalansa budžeta, a da Vlada ne može da ima opravdanja za to što krši zakon kašnjenjem i sa rebalansom i sa predlogom budžeta za narednu godinu.

Obradović podseća da je zakonski rok za dostavljanje nacrta budžeta u skupštinu bio 1. novembar.

"Vlada je ponovo probila taj zakonski rok, čak imamo i najave da će tek oko 20. decembra predlog budžeta biti pred poslanicima, što je naravno nedopustivo, jer Vlada ima prioritete, brojne zakone o reproduktivnom šumskom materijalu, zakone o pivu i o svemu drugome, a budžet koji je osnovni zakon koji svaka vlada treba da donese nije prioritet", rekao je Obradović.

On je takođe kazao da je budžet za ovu godinu prekršen i taj zakon se krši već nekoliko meseci.

"Budžetski deficit je daleko veći nego što je to dozvoljeno, a Vlada apsolutno ne izlazi sa predlogom rebalansa", kaže on i dodaje da je DSS dao predlog rebalansa, koji je sad u proceduri "pa ćemo videti šta se će se desiti u narednim danima".

Kako je u Vladi objašnjeno, u Ministarstvu finansija intenzivno se radi na budžetu za 2010. godinu koji bi, prema Zakonu o budžetskom sistemu, trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije najkasnije do 15. decembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković danas o "Beloj knjizi" Saveta stranih investitora

Izvor: S media, 20.Nov.2009

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković održaće danas uvodni govor u okviru prezentacije "Bele knjige" Saveta stranih investitora (FIC), saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. ..Kako je najavio FIC, biće to sedma "Bela knjiga" od 2000. godine, koja bi trebalo da služi kao osnova...

Nastavak na S media...

Cvetković: U 2010. bolji standard, rast proizvodnje i BDP-a i reforme

Izvor: EMportal, 20.Nov.2009

U narednoj godini očekujemo poboljšanje životnog standarda, rast proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda i nastavak reformi, rekao je danas premijer Mirko Cvetković, na predstavljanju sedmog izdanja Bele knjige Saveta stranih investitora.

Nastavak na EMportal...

Cvetković: Srbija očekuje rast BDP-a od 1,5%

Izvor: Capital.ba, 20.Nov.2009

BEOGRAD,  Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da se u 2010. godini može očekivati rast BDP-a od 1,5 odsto, poboljšanje životnog standarda gradjana i nastavak reformi. 'Da bismo to ostvarili postigli smo dogovor sa MMF-om i radi se na budžetu za 2010. godinu koji će ubrzo biti razmatran na...

Nastavak na Capital.ba...

Sledeće godine budžetski deficit 3,5 odsto BDP

Izvor: S media, 20.Nov.2009

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković najavio je danas da je u budžetu za 2010. godinu planiran deficit od oko 104 milijarde dinara, odnosno oko 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). ..Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković najavio je danas da je u budžetu za 2010. godinu planiran deficit...

Nastavak na S media...

Budžetski deficit 104 milijarde dinara

Izvor: RTS, 20.Nov.2009

Poboljšanje životnog standarda, rast proizvodnje, nastavak reformi, prioriteti Vlade za sledeću godinu, rekao premijer Cvetković. Planiran rast BDP od oko 1,5 odsto. Za bolje rezultate potrebna ekonomska stabilnost i pravna sigurnost, kažu strani investitori. ..U budžetu za 2010. godinu planiran...

Nastavak na RTS...

Investitori od Vlade očekuju jasnu ekonomsku politiku

Izvor: NaDlanu.com, 20.Nov.2009

BEOGRAD, 20. novembra 2009. (Beta-Fonet

Nastavak na NaDlanu.com...

Sve će rasti osim plata!

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2009

Premijer Cvetković pred stranim investitorima najavio uspešniju 2010. godinu. Ulagači iz sveta uputili 215 preporuka za bolji rad. Mlađan Dinkić: Stranci će uložiti dve milijarde evra

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.