Cvetković: Porast privrednih aktivnosti, zaposlenosti, standarda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Porast privrednih aktivnosti, zaposlenosti, standarda

BEOGRAD - Privredni rast, povećanje zaposlenosti, rast standarda građana, ravnomerni ekonomski razvoj i smanjenje inflacije - ključni su ciljevi ekonomske politike Vlade Srbije u narednom četvorogodišnjem periodu, najavio je danas u ekspozeu mandatar Mirko Cvetković.

Makroekonomska stabilnost, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stopi od sedam odsto godišnje, smanjenje inflacije na četiri odsto do kraja četvorogodišnjeg mandata i otvaranje najmanje 200.000 radnih mesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poručio je Cvetković u govoru u Skupštini Srbije.

Nezaposlenost sa 18 na 12 odsto

Cvetković je u prioritete nove vlade ubrojao i ravnomerni regionalni razvoj, smanjenje deficita tekućih plaćanja sa 13 na osam odsto do kraja 2012. godine i prelazak sa fiskalnog deficita na fiskalni suficit u naredne dve godine. "Preduslovi za ostvarenje ovih ciljeva su učvršćenje makroekonomske stabilnosti, ubrzanje ekonomskih reformi, nastavak evropskih integracija, kao i značajno povećanje investicija", ocenio je Cvetković.

Mandatar je naglasio da bi rast zaposlenosti trebalo da se ostvari unapređenjem privrednog ambijenta, rastom privatnih i javnih investicija kao i realizacijom niza neposrednih podsticija za zapošljavanje i precizirao da u bi naredne četiri godine stope nazaposlenosti trebalo da se smanji sa 18 na 12 odsto.

Što manje regionalne razlike

Povećanje standarda stanovništva i smanjenje regionalnih i socijalnih razlika u nivou standarda ključni je, takođe, cilj buduće vlade, rekao je Cvetković i dodao da će povećanje standarda umnogome zavistiti od uspešnog ostvarenja prethodna dva cilja ekonomske politike.

Cvetković je ukazao da jedan od ne manje znacajnih ciljeva vlade i smanjenje regionalnih razlika u nivou razvijenosti i vlada će primeniti širok spektar podsticijanh mera kao što su: modernizacija i izgradnja saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, izgradnja i modernizacija obrazovnih, kulturnih i sportskih objekata, kao odobravanje poreskih olakšica za investicije u nerazvijena područja.

Kraj privatizacije

Govoreći o nastavku reformi, Cvetković je poručio da će prioritet biti dovršetak privatizacije društvenih preduzeća, državnih banaka i osiguravajućih društava, uvođenje konkurencije na tržištima infrastrukturnih i komunalnih delatnosti, ukidanje nepotrebnih propisa kojima se otežava privredni život i pojednostavljenje važećih propisa.

Vlada će, takođe, nastojati da poveća efikasnost sudskih organa pri rešavanju privrednih sporova i efikasnije sprovođenje stečajnih procedura i da sprovede privatizaciju državnog poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, delimično u okviru procesa restitucije, naveo je Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.