Cvetković: Nije bilo ultimatuma crkava

Izvor: Politika, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Nije bilo ultimatuma crkava

Smatrali smo da treba razmotriti i njihov predlog kako bi bio postignut širi konsenzus, kaže premijer

„Vlada će Predlog zakona o zabrani diskriminacije poslati Skupštini Srbije na razmatranje po hitnom postupku. Očekujem da će ga skupština usvojiti do kraja meseca”, rekao je za „Politiku” premijer Mirko Cvetković. On je dodao da je tekst zakona, nakon što su razmotreni predlozi verskih zajednica, donekle korigovan u smislu pojašnjenja nekih članova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali njegova suština neće biti menjana.

Cvetković kaže da je odlučio da zakon povuče onda kada ga je ministar vera Bogoljub Šijaković obavestio da su verske zajednice apelovale da im se pruži još jedna šansa da daju primedbe na predlog zakona.

„Šijaković je reagovao u momentu kada je do njega stigla ta informacija. Imajući u vidu da se ne radi samo o primedbama jedne verske zajednice, smatrao sam da pomeranje od nekoliko dana neće izazvati neki poseban problem. Sa druge strane, to je vrlo značajan zakon i potrebno je postići što širi konsenzus. Zato sam dao nalog da se zakon povuče i da se još jednom sagledaju sve primedbe”, objašnjava Cvetković.

Premijer smatra da su ocene da je vlada podlegla ultimatumu Crkve preoštre. „Verske zajednice nisu postupile ultimativno. Vlada je mogla i drugačije da postupi i da kaže da je ne interesuju ti stavovi. Međutim, ocenio sam da tih nedelju dana prolongiranja neće predstavljati neki veliki problem”, rekao je on.

„Ispravno sam postupio. Uvek je bolje ostvariti dijalog, nego ići sa onim ’mi smo vlada i nećemo sa vama da razgovaramo’”, zaključio je premijer.

J. C.

[objavljeno: 12/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada odlučuje o pederima

Izvor: Glas javnosti, 12.Mar.2009, 02:37

BEOGRAD - Sve crkve i verske zajednice u Srbiji uputile su Vladi Srbije zamerke na ukupno 13 članova spornog Predloga zakona o zabrani diskriminacije i traže potpuno brisanje dva najproblematičnija člana - 18 i 21 - rečeno je Glasu u patrijaršiji SPC...Revidirani Predlog zakona o zabrani diskriminacije...

Nastavak na Glas javnosti...

Zakon o diskriminaciji po hitnom postupku

Izvor: RTS, 12.Mar.2009

Predlog zakona o zabrani diskriminacije Vlada će poslati Skupštini na razmatranje po hitnom postupku, rekao premijer Mirko Cvetković i naveo da suština zakona neće biti menjana. ..Premijer Mirko Cvetković najavio je da će Predlog zakona o zabrani diskriminacije Vlada poslati Skupštini na razmatranje...

Nastavak na RTS...

Karadžić: Izmene samo jezičke

Izvor: B92, 12.Mar.2009

Beograd, Niš -- U predlogu antidiskriminacionog zakona ništa suštinski nije izmenjeno već su samo data jezička pojašnjenja, kaže državni sekretar Marko Karadžić...On je rekao da suština tog zakonskog akta nije onakva kakvom se u javnosti predstavlja, već je reč o zaštiti prava različitih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.