Cvetković: Kabinet sa 17 resora

Izvor: B92, 04.Mar.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Kabinet sa 17 resora

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada Srbije posle rekonstrukcije imati 17 resora i da će do ponedeljka saopštiti imena ministara.

Cvetković je na uručenju priznanja "Najbolji preduzetnik" rekao da će predlog izmene Zakona o ministarstvima biti u Skupštini u ponedeljak.

"Poslovi na rekonstrukciji Vlade idu u odličnom pravcu, trenutno se radi na kadrovskim rešenjima, tačnije, još se traže adekvatna kadrovska rešenja za pojedine resore", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Cvetković.

Premijer Mirko Cvetković je kazao i da je, prema zakonu, dužan da do utorka 8. marta predloži nove ministre koji bi zamenili tri ministra koji su dali ostavke.

Jedno od tih ministarstava, međutim, biće ukinuto, što znači da se daje predlog za resor koji neće postojati, rekao je premijer, navodeći da se mora poštovati zakonska forma, stoga će to biti samo formalni predlozi.

Kako se nezvanično saznaje, o kadrovskim rešenjima razmišlja jos jedno DS. Ta stranka nije prelomila kada je u pitanju Ministarstvo finansija, i razmišlja se da li će i ko zameniti Dianu Dragutinović.

Dačić: SPS podržava rekonstrukciju

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je za tu stranku prihvatljivo da Milutin Mrkonjić ostane ministar ukoliko rekonstrukcijom Vlade budu spojeni resori energetike i infrastrukture.

Po oceni Dačića, prema principima koje su o rekonstrukciji Vlade dogovorili Demokratska stranka i G17 plus, pripajanje resora energetike i infrastrukure je jedino realno moguće.

"Po našem mišljenju, rekonstrukcija Vlade mogla je da bude i kvalitetnija da se prihvatio princip o temeljnom preispitivanju odnosa i možda, eventualno, o premeštanju resora bez obzira kome su pripali kada je potpisan koalicioni sporazum", rekao je Dačić.

On je rekao da socijalisti ne žele da ulaze u to kakva će biti rešenja drugih stranaka po pitanju rekonstrukcije Vlade.

"SPS podržava rekonstrukciju, a to podrazumeva da se ciljevi koje Vlada pred sebe postavlja definišu na adekvatan način, imajući u vidu da je ekonomska kriza dovela do toga da neke ciljeve nije bilo moguće ostvariti. Ali da se kaže šta je realno moguće uraditi u periodu koji predstoji", rekao je Dačić.

Dačić je kazao i da očekuje da, nakon što premijer saopšti detalje o rekonstrukciji Vlade, počnu promene Zakona o ministarstvima i eventualno o Vladi, koji će omogućiti rekonstrukciju.

Zakon o Vladi do ponedeljka u skupštini

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da bi do ponedeljka u parlament trebalo da stignu predlozi izmena i dopuna zakona o vladi i o ministarstvima, pošto je premijer Mirko Cvetković saopštio da će vlada posle rekonstrukcije imati 17 resora.

Đukić Dejanovićeva je Tanjugu rekla da, pošto predlozi izmena zakona stignu u skupštinu, "sledi postupak u kome će ministri podneti ostavke ili će se doneti odluka o njihovom razrešenju".

"U zavisnosti od toga imaćemo raspravu ili će parlament samo konstatovati odluke", rekla je Đukić Dejanovićeva dodajući da "kompletna procedura može da traje najviše desetak dana".

Prema zakonu, premijer je dužan da u roku od 15 dana, odnosno do utorka, 8. marta predloži nove ministre koji bi zamenili tri ministra iz stranke G17 plus koji su dali ostavke.

Predsednica parlamenta je naglasila i da je očigledno premijer Cvetković "imao visok stepen samokritičnosti i ocenio da vlada može da funkcioniše bolje i na višem nivou".

"To je sigurno značajan korak da u ovoj predizbornoj godini vlada iskaže maksimum za realizaciju planova", istakla je Đukić Dejanovićeva i zaključila da će se "rezultati uskoro videti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.