Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvanje kutija po dogovoru

Čuvanje kutija po dogovoru

Glasačke kutije sa upotrebljenim listićima, kao i neupotrebljene glasačke listiće preostale za drugi dan referenduma, u noći između dva referendumska dana - 28. i 29. oktobra - čuvaće članovi biračkih odbora širom Srbije. Međutim, osim toga da prostorija u kojoj se kutije nalaze mora da bude zaključana tokom noći, konkretnija uputstva za čuvanje kutija za sada ne postoje.

Miodrag Petrović iz Republičke izborne komisije za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Blic' objašnjava da glasački materijal tokom noći neće čuvati policija već članovi biračkih odbora.

- Njima je ostavljeno da se dogovore da li će se tokom noći smenjivati ili će kutije celu noć čuvati svih 10 članova biračkog odbora koje čine predstavnici stranaka - kaže Petrović. Kako ističe, izborni materijal će biti pod katancem od 20 sati 28. oktobra, kada se zatvaraju biračka mesta, do 6 sati ujutru 29. oktobra kada na biračko mesto dolaze članovi odbora kako bi ga pripremili za glasanje.

- Glasačke kutije neće biti zapečaćene u subotu nakon zatvaranja biračkih mesta, već kada se referendum završi u nedelju uveče - kaže Petrović tvrdeći da će čuvari kutija iz biračkog odbora držati 'oči širom otvorene, te da neće biti prostora za zloupotrebe'.

Članovima biračkih odbora društvo u noćnom čuvanju glasačkih kutija praviće i 600 posmatrača CeSID, od kojih će 20 biti na Kosovu, a sedam u inostranstvu.

Direktor programa CeSID Marko Blagojević upozorio je na to da su se u javnosti pojavili navodi da je RIK doneo odluku po kojoj se neće smatrati bitnom nepravilnošću ako posle završetka glasanja u glasačkoj kutiji bude više listića od broja upisanih glasača na tom mestu.

Petrović iz RIK tvrdi da takva odluka ne postoji, ali da će rezultati sa biračkih mesta biti važeći čak iako se u njima pojavi više listića od broja upisanih birača, pod uslovom da taj broj bude mali i da ne utiče na rezultat referenduma.

I. Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.