Ćutljivi i pričljivi poslanici

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćutljivi i pričljivi poslanici

Beograd -- Trećina poslanika nije uopšte izlazila za govornicu Skupštine Srbije tokom redovnog prolećnog zasedanja, najviše ćutljivih je iz DS-a, čak 35.

11 je ćutljivih radikala, čiji predstavnik Zoran Krasić je najviše pričao. Govorio je gotovo pola dana.

Da je do pojedinih poslanika, govornica bi uglavnom bila prazna. Čak 78, od 250 predstavnika naroda, nije imalo šta da kaže tokom prolećnog zasedanja.

"Činjenica je da sam manje motivisan da govorim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovom parlamentu imajući u vidu da mediji manje prenose ono što ja govorim nego kada govorim na njihov poziv. Ja sam tu zbog građana, ali je važno da čuju šta kažem. Ali ja imam komunikaciju sa građanima i putem mog sajta ivanji.com", kaže Željko Ivanji iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Među poslanicima koji ne govore mnogo u skupštinskoj sali su i oni koji su spojili još poneku važnu funkciju. Tako se za reč nisu javljali gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

"Mi merimo samo koliko je ko učestvovao u političkoj sali, areni, i koliko je ko učestvovao u besmislenom političkom EPP koji proizvode uglavnom poslanici opozicije. Mislim da je pogrešno što skupština radi samo u sali. Treba da merimo koliko ko radi u odborima", kaže Bajatović.

"Ne utiče sigurno to da se manje pojavljuje za govornicom, već gospodin Marković procenjuje kad treba da izađe i da kaže ono što misli da kaže", kaže Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije.

Provesti 11 sati i 45 minuta za govornicom novi je rekord radikala Zorana Krasića - ovog proleća oborio je svoj prošlogodišnji rezultat.

"Kad je direktan prenos iz skupštine, onda Narodna skupština uzme termin obrazovnog programa, ono prosvetiteljstvo. Tako da Skupština obavlja svoju prosvetiteljsku funkciju, ne samo informativnu, da ljudi nešto nauče. I bolje mi ide sa običnim građanima nego sa ovima iz skupštine", kaže Zoran Krasić iz SRS.

Najaktivniji su poslanici Srpske radikalne stranke, za reč su se javljali više od 600 puta. U vladajućoj koaliciji prednjačila je šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.