Izvor: B92, 26.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Curof: Austrija raj za zločince

Beč -- Direktor centra "Simon Vizental" Efraim Curof, povodom slučaja izručenja Millivoja Ašnera, ocenio je da je Austrija ostala "raj za ratne zločince".

On je na konferenciji za štampu u Beču istakao da je Ašner počinio zločine tokom 1942. za vreme ustaškog režima u Hrvatskoj, te objasnio da za to Centar poseduje dokaze, dokumenta sa potpisima ovog bivšeg šefa požeške policije.

Ašner je, kako je dodao Curof, posle Drugog svetskog rata pobegao u Austriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali se u Hrvatsku vratio 1990-tih godina.

Curof je dodao da, kada je započeta akcija "Poslednja šansa" 2004. godine, predata su predsedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću dokumenta pripremljena u vezi sa Ašnerom, uključujući dokumentaciju koja dokazuje da je on naređivao deportaciju i jasno pokazuje njegovu ulogu, Tada je državni tužilac u Zagrebu podigao optužnicu, ali je Ašner pobegao u Austriju.

"On je time najstariji nacistički zločinac koji je uspeo da pobegne. On ima stan i sina u Klagenfurtu, tako da je imao uslove za bekstvo", kaže Curof.

Prema njegovim rečima, kada je Ašner ponovo pronađen, na novoj adresi u Austriji, Centar "Simon Vizental" zatražio je od austrijskih vlasti sprovođenje istrage.

"Septembra 2005. hrvatske vlasti su zatražile ekstradiciju Ašnera, ali je taj zahtev Austrija odbila tvrdeći da je on austrijski državljanin i da zvanični Beč ne izručuje svoje građane. Februara 2006. godine, nakon što smo javno kritikovali Austriju da je 'raj za nacističke zločince', austrijske vlasti u Koruškoj rekle su da je on izgubio državljanstvo.

Ašner je tada odmah trebalo da se nađe u prvom vozu za Zagreb, ali do toga nije došlo", napominje Curof.

"Ono što se desilo jeste da je septembra 2006. proglašen bolesnim, da je oboleo od dementnosti. Mi smo znali da to nije tako. Zahvaljujući Evropskom prvenstvu imamo fotografije i video snimke, koji pokazuju Ašnera kako šeta ulicama Klagenfurta i navija za Hrvatsku. Ujedno on je dao intervjue i time je jasno pokazao da nije bolestan", kazao je Curof.

On je citirao utiske novinara britanskog "Sana" da se radi o osobi sposobnoj za saslušanje. "Video snimci dokazuju da je on u odličnom zdravstvenom stanju za osobu njegovih godina", konstatovao je Curof.

Curof se, pre konferencije za štampu, sastao sa ministrom pravosuđa Austrije Marijom Berger, kojoj je, kako je naveo, rekao da postoje jasni testovi za utvrđivanje raznih bolesti, ali da kod dementnosti, postoji mogućnost za različite analize i zaključke.

"Zato tražimo od austrijskih vlasti da se dozvoli pregled Ašnera od strane stranih lekara", rekao je on.

Curof se požalio da Ašnera štite vlasti pokrajine Koruška, dokazujući tu tvrdnju nedavnom izjavom predsednika pokrajine Jerg Hajdera, koji je pohvalio bivšeg ustaškog policajca.

"Austrija je ostala raj za ratne zločince", istrakao je Curof.

On je apelovao na ministarku Berger da se nađe način da se pokaže Ašneru da nije dobrodošao građanin u njenoj zemlji.

Ašner je optužen za ratne zločine, i nalazi se na međunarodnoj poternici, podsetio je Curof.

Jevrejska zajednica u Austriji u potpunosti podržava Centar "Simon Vizental" u potrazi za ratnim zločincima, kazao je predsednik ove organizacije Arijel Muzikant.

On je podsetio da su austrijske vlasti, kada su u pitanju njihove optužnice, navodeći kao primer suđenje za malverzacije oko banke "Bavag", "učinile sve da se glavni optuženi dovede pred sud".

"U ovom slučaju se diskutuje već godinama da li optuženi za ratne zločine Ašner može biti izveden pred sud. Kako stvari sada stoje razmišljaće se sve dok ne bude više mogao da se nađe pred sudom. Slično je bilo i sa austrijskim ratnim zločincem Grosom", objasnio je Muzikant.

On je javno upitao austrijske političare da li tako izgleda odgovornost Austrije da izvede ratne zločince pred sud, ili se radi o dvostrukim aršinima.

"Ne sme se dalje o tome ćutati. Da li ima u ovoj zemlji dvostrukih aršina. Ako neko ima četiri baj-pasa, kao u slučaju "Bavag" on je sposoban za suđenje, ali Ašner ne", kritikovao je on.

Muzikant je dalje naglasio da nikakvih koristi nema od održavanja na hiljade komemorativnih manifestacija i podizanja spomenika za žrtve nacizma, ako zvanični Beč u ovom slučaju deluje štiteći Ašnera, kao i kada postoji zakon o negovanju grobalja pripadnika Vermahta, ali ne i grobalja jevrejskih žrtava.

On je, takođe, doveo u pitanje nepristrasnost austrijskih lekara koji su izdali atest Ašneru da je nesposoban za saslušanje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Raj za zločince

Izvor: Večernje novosti, 26.Jun.2008

Direktor centra "Simon Vizental" Efraim Curof u četvrtak je u Beču, povodom slučaja Milivoja Ašnera (95), Hrvata optuženog za ratne zločine počinjene u Drugom svetskom ratu nad Srbima, Jevrejima i Romima, izjavio da je Austrija ostala "raj za ratne zločince"

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.