Izvor: Blic, 19.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin:Rusija protiv produžavanja rad Haškog suda

Rusija očekuje od Haškog tribunala da u potpunosti ispoštuje vremenske okvire za okončanje svog rada, koje je postavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

To što neki haški optuženici još nisu uhapšeni "ne može da bude opravdanje za neograničeno produžavanje rada" Tribunala, rekao je Čurkin juče u debati na sednici Saveta bezbednosti na kojoj je glavni tužilac haškog suda Karla del Ponte podnela izveštaj o radu suda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << , prenela je danas ruska agencija Itar-tass.

On je naglasio da ruska strana ne prihvata pokušaje da se na drugačiji način tumači plan o okončanju rada Tribunala.

Prema rezoluciji 1503. Saveta bezbednosti UN, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju trebalo je da završi sve istrage do 2004. godine, da razmotri sve slučajeve koji nisu prioriteti do 2008. i da u potpunosti okonča posao do 2010. godine.

Povodom izveštaja Karle del Ponte o hapšenju generala srpske policije Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine na Kosovu, Čurkin je ukazao na činjenicu da je Đorđević uhapšen u Crnoj Gori, iako se u Hagu tvrdilo da je u Rusiji.

"General je uhapšen u Crnoj Gori, a ne u Rusiji, gde ga je tužilac (Del Ponte) dugo tražila na nepostojećim adresama, optužujući Rusiju da krije Đorđevića ", istakao je Čurkin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.