Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: EU odustala od potiskivanja misije UN sa Kosova

Zahvaljujući diplomatskim naporima Rusije, zemlje Evropske unije odustale su od pomisli da istisnu misiju UN sa Kosova, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin u Njujorku.



„Sinoćne konsultacije u Savetu bezbenosti UN su pokazale da smo poziciju o potiskivanju UN sa Kosova uspeli da odbacimo”, rekao je Čurkin, podsećajući da se u odlukama EU govorilo o nameri da se za 120 dana potisne misija UN sa Kosova „da bi tamo u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontrolisali situaciju”, prenela je je agencija Itar-Tas.

„Sada su predstavnici EU modifikovali svoje pristupe. Sada polaze od toga da će uvažavati prisustvo UN na Kosovu”, rekao je Čurkin, nazivajući to važnom okolnošću, jer govori da će „borba oko legalnosti i nelegalnosti ovih ili onih odluka donetih u Prištini biti nastavljena”.

Čurkin je istovremeno naglasio da niko od članica SB UN nije osporio izjavu generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da Rezolucija 1244 ostaje na snazi.

„Iz usta generalnog sekretara UN čula važna izjava da će šef Misije UN na Kosovu držati kontrolu nad situacijom”, rekao je Čurkin.

Agencija RIA Novosti iz sedišta UN prenela je reči generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da će „misija UN na Kosovu (UNMIK) nastaviti da ispunjava Rezoluciju 1244 SB UN kao legalnu osnovu svog mandata”, bez obzira na jednostrano proglašenje nezavisnosti i nameru EU da uzme Prištinu pod svoju kontrolu.

Čurkin je, istovremeno, optužio predstavnike EU da „strašno podvaljuju pojmove” kada je reč o situaciji na Kosovu.

„U njihovom saopštenju, koje je bilo pročitano, govori se o tome da su članice SB UN maltene podržale ulogu EU. Tu nema ničeg bliskog realnosti...nisam čuo nikakvu podršku od strane članica SB”, rekao je Čurkin.

Prema Čurkinovim rečima, o tome se i veoma oprezno izražavao generalni sekretar UN 'koji je govorio da ne treba ne uvažiti” nameru zemalja čalnica EU da upute misiju na Kosovo, ali se „uzdržao da 'daje zeleno, pa čak i žuto svetlo' raspoređivanju misije EU”.

Ruski diplomata je odbacio tvrdnje zemalja EU da se misija raspoređuje na osnovu Rezolucije 1244.

„To je prosto smešno”, rekao je Čurkin, dodajući da „oni tvrde da se misija raspoređuje radi realizacije plana Martija Ahtisarija, koji međutim nema ništa zajedničko sa Rezolucijom 1244”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.