Čurkin: Ban prekoračio ovlašćenja

Izvor: B92, 09.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Ban prekoračio ovlašćenja

Njujork -- Ki Mun Ban je rekonfiguracijom UNMIK-a prekoračio svoja ovlašćenja, smatra predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin.

"Sve dok u to pitanje ne bude uneto dovoljno jasnoće i ne budu stvoreni uslovi za obnavljanje procesa konsultacija sa srpskom stranom, naročito u svetlu novih mogućnosti koje su se otvorile pojavom nove srpske vlade u Beogradu, ne treba preduzimati nikakve aktivnosti koje bi mogle da podriju zapovednička ovlašćenja i prisustvo UNMIK-a", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ruski ambasador.

Čurkin je kazao da je uveren da Savet bezbednosti treba da se vrati tom pitanju i, uz uvažavanje mišljenja strana, izradi takvu formulu međuanrodnog prisustva na Kosovu koja bi na potreban način uvažavala odluke SB UN i ulogu UN na Kosovu i ne bi dopuštala ambivalentno tumačenje.

Za izveštaj generalnog sekretara UN u kojem predlaže rekonfuguraciju UNMIK-a, šef ruske misije pri UN je rekao da nema osnovu u vidu podrške Saveta bezbednosti UN, a predstavnici misije EU rade ne ono što je predviđeno tim izveštajem, "već šta hoće".

"I što je najvažnije, dovode u pitanje i odbacuju očuvanje Rezolucije i to da UN i dalje imaju političku kontrolu nad Kosovom", naveo je Čurkin.

"Smatramo da predlozi generalnog sekretara, kako bi bili realizovani, treba da dobiju odobrenje SB UN, a to nije bilo moguće kada je Savet to pitanje razmatrao poslednji put", rekao je Čurkin.

"Tada strane, između ostalog, srpska strana nije bila spremna da odobri rekonfiguraciju misije UN zbog odsustva jasnoće u nizu pitanja", rekao je on navodeći i da je Ban počeo da dejstvuje dajući instrukciju o rekonfiguraciji i tako prekoračio ovlašćenja.

"Euleks je protivzakonit jer mu niko nije dao mandat, a u suštini on počinje bezobzirno istiskivanje UN", kazao je šef ruske misije pri UN.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čurkin: Autoritet i prisustvo UN na Kosovu ne smeju biti ugroženi

Izvor: Blic, 09.Jul.2008

Rusija insistira da ne sme biti nikakvih aktivnosti koje bi ugrozile autoritet i prisustvo UN na Kosovu dok se ne razjasne dvosmislenosti o daljoj ulozi UNMIK-a i ne nastave konsultacije sa Srbijom o tome, rekao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin. |....Čurkin je u utorak rekao da Rusija preustrojstvo...

Nastavak na Blic...

Čurkin: Ban Ki Mun prekoračio ovlašćenja

Izvor: Mondo, 10.Jul.2008, 10:37

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izašao je izvan okvira svojih ovlašćenja davanjem naloga za izmenu strukture misije UNMIK na Kosovu, rekao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.