Čupić: Povećati kazne amandmanima

Izvor: Blic, 12.Feb.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čupić: Povećati kazne amandmanima

BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić apelovao je danas na poslanike da predlože povećanje kazni koje su predviđene zakonom o finasiranju političkih stranaka.

Čupić smatra da odredbe tog zakona ne treba menjati već da se kazne za nepoštovanje tog akta poštre amandmanima.

Zakona o finansiranju političkih stranaka trebalo bi da uđe u skupštinsku proceduru u martu.

Čupić je Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da "nije za donošenje represivnih zakona, ali da je država u takvom stanju da su joj neophodne stroge kazne za prekršioce zakona".

Prema njegovim rečima, slične primedbe izneli su i stručnjaci Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), koji smatraju da su kazne dosta blage.

Čupić je ocenio da bi se povećanjem kazni poboljšao zakon i pokazalo da zakonodavna vlast hoće da "donese dobar zakon koji će pomoći u borbi protiv opakog društvenog zla kao što je korupcija".

On je dodao da je donošenje takvog zakona jedan od prvih uslova za utemeljenje demokratskog poretka i u prilog tome naveo da se obaveze i dužnosti izvršavaju gde god su kazne stroge.

Kao primer istako je primenu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, rekavši da državni funkcioneri u većem broju prijavljuju imovinu od kada je usvojen taj propis kojim su priprećene znatne novčane i kazne zatvora.

"Predpostavljam da će vlada verziju zakona usvojiti i poslati parlamentu na usvajanje, ali bilo bi dobro i da sama vlada poostri kazne", rekao je Čupić.

On je podvukao da bi "bilo vrlo opasno da se sve ostalo menja, jer bi se narušila poruka, svrsishodnost i cilj zakona".

Predsednik Odbora je upozorio da finansiranje političkih stranaka omogućava jednu od najopasnijih korupcija, a to je politička korupcija s kojom se mogu donositi loši zakoni.

"Tamo gde korupcija funkcioniše, gde se organizovano, sistemski raširila, ne važe nikakva pravila i tamo je teško i opasno živeti, a ta društva idu ka svom ukidanju i nestanku", upozorio je Čupić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.