Izvor: Blic, 16.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Crvene beretke' neće kompromis sa Vladom

'Crvene beretke' neće kompromis sa Vladom

BEOGRAD - Pripadnici JSO juče su od Vlade Srbije i MUP zatražili da ta jedinica više neće biti korišćena mimo zakonskih okvira. Oni zahtevaju da ostanu u okviru RDB, kao i da ministar policije podnese ostavku. - Kategorični smo da u ovom pravcu kompromisa nema. Nedostatak pravne regulative o postupanju i izbegavanje prihvatanja odgovornosti nadležnih za izdavanje naređenja pretvaraju naša prethodna postupanja u hajdučiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i otimačinu. To su i razlozi koji su nas naveli na ovakve korake. Zato i ustajemo u odbrane profesije, časti i ugleda službe, JSO i svakog njenog pojedinca - saopštio je juče u centru 'Štolc' kod Kule major JSO koji nije želeo da se predstavi. On je demantovao da je u noći između srede i četvrtka vođen bilo kakav razgovor između predstavnika MUP i JSO oko postizanja kompromisa.

Major je istakao da za ozbiljne nedostatke u rukovođenju RDB i posledice koje su iz toga proizašle konsekvence ne može da snosi ova jedinica, već konkretni pojedinci u hijerarhiji odgovornosti.

- U tom pravcu vidimo odgovornost ministra policije - saopštio je on. U saopštenju se JSO obraća i premijeru Srbije i navodi da 'ne preuveličavajući mesto u odbrani srpskog naroda u ovim ratovima, značaj naše borbe protiv terorizma na Kosovu i Metohiji je veliki'. - Uprkos glasinama koje nas povređuju uveravamo vas da bi 'crvene beretke' pod sličnim okolnostima ponovile isti put. Zato smo ponosni i spremni da na pravi način poslužimo naciji i državi onako kako zahteva sadašnje vreme i nove bezbednosne okolnosti. Ova jedinica je dete ove službe. Stvorena je u teškim vremenima po srpsku zemlju i njen narod, a ratovala je po svim pravilima Ženevskih konvencija. Zato smo ponosni na službu u čijim okvirima vidimo svoje buduće delovanje, jer ona je srce ove jedinice - zaključio je oficir JSO koji nije želeo da govori o daljim koracima. G.K. - M.T.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.