Crnogorski će polagati i Srbi

Izvor: Blic, 22.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski će polagati i Srbi

Polaganje ispita znanja crnogorskog jezika obaveza je za svakoga ko želi da dobije državljanstvo Crne Gore, pa i za građane Srbije koji žele državljanstvo, a nemaju poreklo ili roditelja iz Crne Gore, kaže za „Blic" Jusuf Kalamperović, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore.

- Taj ispit je u skladu sa evropskim standardima i njega će veoma lako da polože i Slovenci, čak i Bosanci. Bitno je da se razumemo, tako da će taj ispit biti samo formalnost. Ne, neće se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tražiti poznavanje novih slova i glasova u crnogorskom jeziku, ispit se može polagati i ekavicom, važno je da se razumemo - rekao je za „Blic" Kalamperović, upitan da li će proveru znanja crnogorskog jezika morati da prođu i državljani Srbije koji žele da dobiju državljanstvo Crne Gore.

Podgoričke „Vijesti" pišu da će prva grupa to da učini sredinom septembra, pišu „Vijesti". Prema odluci Vlade, ispit iz crnogorskog jezika polagaće se u ispitnom centru Crne Gore, a ta ustanova će izdavati sertifikate, dokumente bez kojih je nemoguće dobiti državljanstvo po prijemu. Za sticanje državljanstva prijemom, osim sertifikata o znanju crnogorskog jezika, potrebno je biti punoletan, dobiti otpust iz državljanstva druge države, imati obezbeđen smeštaj i stalni izvor prihoda.

Oprez u pregovorima sa Srbijom

Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović ponovio je juče stav o spremnosti Crne Gore da sa Srbijom pregovara o regulisanju dvojnog državljanstva.

„Dobro je što Srbija priprema svoj predlog. Mi ćemo ga proučiti. Predstoje nam razgovori", kazao je Kalamperović za „Republiku" povodom najave ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da će Crnoj Gori „za desetak dana" biti ponuđen predlog sporazuma o regulisanju dvojnog državljanstva.

Kalamperović je ranije izneo stav da Crna Gora prihvata razgovore o dvojnom državljanstvu, ali, kako je naveo, „sa oprezom". On smatra da bi trebalo da „popuste" i Crna Gora i Srbija kako bi došle do rešenja o dvojnom državljanstvu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JEZIK USLOV ZA DRŽAVLJANSTVO

Izvor: Kurir, 22.Avg.2008

PODGORICA, 22. avgust 2008. (FoNet) - Prvi put u istoriji svi koji žele da steknu crnogorsko državljanstvo moraće da polažu ispit kojim potvrđuju znanje službenog jezika zemlje čiji državljani žele da postanu, a prva grupa njih će to da učini sredinom septembra, pišu danas Vijesti. Znanje...

Nastavak na Kurir...

Crna Gora spremna za pregovore o državljanstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2008

PODGORICA - Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović ponovio je danas stav o spremnosti Crne Gore da sa Srbijom pregovara o regulisanju dvojnog državljanstva..."Dobro je što Srbija priprema svoj predlog. Mi ćemo ga proučiti. Predstoje nam razgovori", kazao je Kalamperović, povodom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.