Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 22.Avg.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci iz Žača traže zaštitu Podgorice

PODGORICA - Udruženje Crnogoraca Kosova i Crnogorci povratnici u selo Žač kod Istoka u Metohiji apelovali su na državni vrh Crne Gore da ih zaštiti i obezbedi im normalan život.

Apel je upućen predsedniku Filipu Vujanoviću, premijeru Milu Đukanoviću, vladi i Skupštini, uz zahtev da neko od njih primi delegaciju Crnogoraca povratnika iz sela Žač kako bi im u neposrednom razgovoru preneli probleme sa kojima se suočavaju. U saopštenju Udruženja se navodi da su oni posetili >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Crnogorce povratnike u selu Žač i na delu se uverili u njihov izuzetno težak položaj.

Dodaje se da su se Crnogorci u Žač vratili pre pet meseci i da još žive pod šatorima i trpe svakodnevne napade pojedinih ekstremnih Albanaca. "Crna Gora je pred velikim ispitom kada su u pitanju povratnici u selo Žač i sigurni smo da će ga položiti", navodi se u saopštenju.

Povratnici su, kako se ističe, izloženi svakodnevnim kamenovanjima, rušenju kuća koje je, kako se navodi, započela da im gradi kosovske vlada, paljenju imanja i drugim provokacijama.

Oni su suočeni i sa nedostatkom najelementarnijih sredstava za život - od hrane, higijenskih sredstava, odeće, obuće do ogreva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.