Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci i Makedonci traže povratak ambasadora

Udruženja Crnogoraca i Makedonska zajednica u Srbiji traže ukidanje odluka kojima je ambasadorima Crne Gore i Makedonije uskraćeno gotoprimstvo u Beogradu.



U pismu premijeru Mirku Cvetkoviću navedeno je da "uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima Crne Gore i Makedonije nije donelo koristi Srbiji", što je najjasniji znak da je došlo vreme da se ova mera ukine i da se intenziviraju diplomatski, politički i ostali odnosi između Srbije, Crne Gore i Makedonije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Vlada Srbije dovela je u neravnopravan položaj i svoje građane, etničke Crnogorce i etničke Makedonce u Srbiji, koji žele punu ravnopravnost sa ostalim nacionalnim zajednicama koje imaju prisustvo ambasadora iz svojih matičnih zemalja u Beogradu", istaknuto je u pismu.

Predsednici Udruženja Crnpgoraca u Srbiji Krstaš Nenad Stevović i Makedonske zajednice u Srbiji Gojko Ilijevski predložili su Cvetkoviću da inicira održavanje trilateralnog sastanka "radi poboljšavanja odnosa i unapređenja političke i ekonomske saradnje ove tri nezavisne zemlje koje su upućene na regionalnu saradnju".

Ambasadorima Crne Gore i Makedonije uskraćeno je gostoprimstvo nakon što su te dve države priznale nezavisnost Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.