Crna Gora ustupa šest aviona Srbiji

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora ustupa šest aviona Srbiji

Crna Gora će Vojsci Srbije ustupiti šest aviona tipa "Galeb G-4" koji su ostali u toj državi posle raspada nekadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora, izjavio je danas ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On je rekao novinarima na aerodomu "Batajnica", posle potpisivanja sporazuma o razmeni sredstava i dokumentacije sa crnogorskim kolegom Borom Vučinićem, da će Srbija toj državi ustupiti za uzvrat odredjen broj akcija u preduzeću "Novi prvoborac" u Herceg Novom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Šutanovac je naveo i da su avioni "galeb G-4" ispravni ali da moraju da se servisiraju izražavajući očekivanje da će moći da polete u septembru iduće godine.

Ministar odbrane Crne Gore je dodao da će te letelice doći u Beograd sa svom pratećom opremom i sredstvima neohodnim za nihov rad.

Šutanovac i Vučinić izrazili su zadovoljstvo potpisanim medjudržavnim sprazumom kao i dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane dve države.

Dvojica ministara su naglasili i spremnost za unapredjenje buduće saradnje u oblasti odbrane najavivši da bi do kraja godine trebalo da bude potpisan i bilateralni sporazum o tome.

Školovanje crnogorskih kadeta i oficira na Vojnoj akademiji kao i učestvovaće na kursevima u centru Atomsko biološko hemijske odbrane u Kruševcu, su oblasti za koje postoji obostrani interes, naveli su ministri.

Vučinić je istakao i da je potpisivanje ovog sporazuma važan korak i doprinos ukupnim odnosima dve države ističući da se saradanja dva ministaratva odbrane zasniva na principima medjusobnog uvažavanja i poštovanja.

Po njegovim rečima, dobra saradnja dva ministartva odbrane i dve države predstavlja i doprinos miru i stabilnosti u regionu.

Vučinić je podsetio da Crna Gora ima dva strateška cilja - članstvo u Evropsku uniju i evroatlantske integracije i podržao aktivnosti Srbije u okviru programa "Partnerstvo za mir".

On je dodao da će u okviru potpisanog dokumenta Crna Gora dobiti uredjaj za noćno letenje helikoptere kao i odredjenu dokumentaciju i personalna dosijea.

Vučinić i Šutanovac su ocenili i da oko podele vojne imovine nekadašnja zajedničke države više nema "većih otvorenih pitanja" a srpski ministar je naglasio da će pitanja sukcesije rešavati druga ministarstva.

Šutanovac i Vučinić prethodno su zajedno pustili u rad trenažer za obuku pilota, koji je vlada Crne Gore prošle godine poklonila Srbiji.

Poseta crnogorskog ministra odbrane je bila prva zvanična poseta Srbiji, pošto je Šutanovac, u 2007. i 2009. godini boravio u Podgorici kada su započeti razgovori o razmeni sredstava i dokumentcije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.