Crna Gora proteruje srpskog ambasadora, Srbija recipročno odgovorila

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2020, 20:41

Crna Gora proteruje srpskog ambasadora, Srbija recipročno odgovorila

Kako je saopšteno, u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru, prenose Vijesti.
"Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom' crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je time, takođe, "unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore", koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, "ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš". "Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću", navodi se u saopštenju. Na odluku da se Božović proglasi personom non grata su reagovali lideri DF-a koji su ocenili da ona pokazuje koliki je "stepen očajanja odlazeće vlasti". Srbija uzvraća recipročnom merom: Ambasador Crne Gore dužan da napusti zemlju u naredna 72 sata   Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je, povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata, postupilo na recipročan način. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je, povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata, postupilo na recipročan način. Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata. U noti u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da se, na osnovu člana 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, ambasador Milošević proglašava za personu non grata. "Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije", navodi se u noti. Dodaje se da je MSP Srbije iskoristilo priliku da Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore ponovi izraze svog posebnog poštovanja. Prethodno je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru. RTS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

TO JE AKT NEDORASLIH I NEODGOVORNIH: Marko Milačić osudio proterivanje ambasadora Srbije iz Crne Gore

Izvor: Kurir, 29.Nov.2020, 11:34

Predsednik crnogorske stranke Prava Crna Gora Marko Milačić osudio je danas odluku odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije proglasi za personu non grata kao akt "nedoraslih i neodgovornih".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.