Izvor: B92, 11.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora nudi nadoknadu žrtvama

Podgorica -- Crna Gora će do 15. decembra ponuditi vansudsko poravnjanje preživelim i porodicama žrtava deportacije iz te zemlje 1992, najavljuju u Vrhovnom sudu Crne Gore.

Predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica najavila je da će u izjavi za tv In nije želela da precizira koliki je iznos u pitanju, navodeći da nije mali, i dodala da će ukoliko to ne prihvate javno saopštiti koliki su iznos ponudili.

Porodice i preživele žrtve deportacije Bošnjaka/Muslimana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Herceg Novog u maju 1992. godine podnele su protiv države Crne Gore više od 40 tužbi za naknadu štete.

Komentarišući ocene da Crna Gora nije valjano procesuirala nijedan slučaj ratnih zločina, Medenica je kazala da ne može da razume "toliku gluvoću", čak ni onih koji su na razne načine uključeni u te procese i dodala da je Crna Gora prva republika bivše SFR Jugoslavije koja je imala šest pravosnažnih sudskih odluka za ratne zločine.

Ona je rekla da krajem naredne godine očekuje prve efekte reforme pravosuđa i dodala da je crnogorsko sudstvo "nešto manje" neefikasno nego što je bilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.