Izvor: B92, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crna Gora neutralna oko Kosova"

Podgorica -- Svrstavanje Crne Gore na bilo koju stranu u procesu odlučivanja o statusu Kosova ne bi bilo od pomoći u rešavanju tog problema.

To je rekao šef diplomatije Crne Gore Milan Roćen tokom jučerašnjeg razgovora sa zamenikom specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Alberom Roanom. On je time saopštio poziciju Crne Gore u odnosu na ovo pitanje koje je, kako se navodi u saopštenju, poznato crnogorskoj i široj javnosti, kao i ključnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << faktorima međunarodne zajednice.

Roćen je rekao da je Crna Gora do kraja posvećena jačanju dobrosusedske saradnje, odnosno da saradnja sa Srbijom ima poseban prioritet, kao i očuvanje dobrih odnosa sa Prištinom, bez obzira kako će konačno biti rešeno ovo složeno pitanje.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović je izrazio nadu da nisu iscrpljene sve mogućnosti dogovora, dok je Alber Roan svog sagovornika upoznao sa, kako je rečeno, odlučnošću da se u okviru Saveta bezbjednosti obezbedi podrška planu Martija Ahtisarija.

Crna Gora je zainteresovana da Beograd i Priština, demokratskim dijalogom, uz dobre usluge međunarodne zajednice, dođu do dugoročno održivog rešenja za status Kosova, rekao je premijer Željko Šturanović tokom razgovora sa Roanom, dodajući da je za Crnu Goru prihvatljivo rešenje postignuto dogovorom, na miran i demokratski način, koji garantuje ravnopravno učešće zainteresovanih strana u iznalaženju mogućeg i dugoročno održivog rešenja.

Alber Roan je kazao da je rano donositi zaključke o planu Martija Ahtisarija za Kosovo, jer je rasprava u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija tek počela. Ipak, on je izrazio nadu da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojiti Ahtisarijev plan.

On je ocenio da je Crna Gora imala "odgovoran stav" prema kosovskom pitanju, održavajući dobre odnose i sa Beogradom i sa Prištinom.

Sa Roanom je razgovarao i predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, koji je, između ostalog, izrazio poštovanje prema dosadašnjim naporima Ahtisarija i njegovog tima na traženju rešenja za status Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.