Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Opozicija protiv

Podgorica -- Opozicija u Crnoj Gori kritikuje predlog Mila Đukanovića o kvotama za valjanu referendumsku odluku.

Predsednik opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović kritikovao je predlog premijera Crne Gore Mila Đukanovića da odluku na referendumu može doneti većina od 25 do 40 odsto upisanih birača.

"Đukanović i njegovi prijatelji navikli su na 10 odsto provizije u poslovima, pa misle da će nas zadovoljiti ponuđenih 25 odsto. O tim procentima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nek razgovaraju s Deripaskom i svojim tajkunima, a o državi ćemo razgovarati drugačije", rekao je Bulatović.

Oleg Deripaska je ruski biznismen, vlasnik Rusala, koji je nedavno postao većinski vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita u Nikšiću.

Predsednik Narodne stranke Predrag Popović rekao je da poslednje kalkulacije premijera oko procenata za validnost referenduma pokazuju da vladajuća koalicija nema većinu i da želi referendum po uslovima koji nisu ni demokratski ni evropski.

Predsednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić izjavio je da Đukanovićeva ocena više liči na nečiji procenat u poslu ili reket, nego na ozbiljan razgovor o državi i njenoj sudbini.

CG: "Za nezavisnost 41,4 odsto"

Prema jednom istraživanju, za nezavisnost Crne Gore je 41,4 odsto građana Crne Gore, a protiv 32,3 odsto. Centar za demokratiju i ljudska prava sproveo je istraživanje u devet crnogorskih opština, na uzorku od 1.017 ispitanika, koje pokazuje i da 50,8 odsto građana smatra da bi na proleće trebalo raspisati referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore, protiv je 30,1 odsto, a njih 19,1 odsto nema stav o tom pitanju. Dijalog vlasti i opozicije u Crnoj Gori podržava 46,5 odsto građana, 23,7 je protiv, 29,1 nema stav o tome.

FBD: Referendum i u Srbiji

Forum za bezbednost i demokratiju saopštava da podržava održavanje referenduma u Crnoj Gori o državnom statusu, ali smatra da i građani Srbije imaju pravo da se izjasne o tome da li žele da budu u zajednici s Crnom Gorom. "FBD na crnogorski referendum gleda kao na bitan element regionalne stabilnosti i smatra da bi bilo kakve manipulacije, a pogotovo odlaganje tog izjašnjavanja, zapravo ugrozili regionalnu stabilnost. FBD smatra da su se stekli svi uslovi da i država Srbija ima obavezu prema svojim građanima da se i oni pitaju o budućnosti državne zajednice i zajedništva s Crnogorcima", saopštava FBD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.