Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Deklaracija o EU

Podgorica -- Skupština Crne Gore usvojila je Deklaraciju o pridruživanju Evropskoj uniji.

Deklaracija je usvojena glasovima vladajuće koalicije i opozicione Socijalističke narodne partije, a Parlament je tim dokumentom pozvao Vladu da u što kraćem roku izradi strategiju za pridruživanje EU i da izveštaje o realizovanim obavezama u procesu pridruživanja Skupštini na uvid dostavlja najmanje jednom u tri meseca.

Kako za B92 javlja dopisnik Srđan Janković, partije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladajuće koalicije, opozicioni SNP i albanske nacionalne stranke u tekstu Deklaracije nisu navele u kom će državnom okviru biti sprovođen strateški interes približavanja Crne Gore EU. Protiv Deklaracije su bile samo Narodna stranka i Srpska narodna stranka, koje su kao neprihvatljivo ocenile izostavljanje odredbe da će se Crna Gora u EU integrisati kroz državnu zajednicu jer smatraju da je time SNP učinio uslugu partijama koje se zalažu za nezavisnost Crne Gore.

SNP odbacuje te tvrdnje, a predsednik stranke Predrag Bulatović kaže da su u toj partiji ubeđeni da su doprineli afirmaciji državne zajednice.

Potpredsednik Parlamenta Dragan Kujović ponovio je raniji stav da Srbija i Crna Gora u zajednici nikad nećemo doći do Evrope.

Skupština bi danas trebalo da raspravlja o Predlogu amandmana na Ustavnu povelju SCG kao pravno-tehničkoj operacionalizaciji Sporazuma o izmeni Ustavne povelje, potpisanog u Beogradu 7. aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.