Izvor: B92, 20.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović zadovoljan rezultatima sednice SB

Beograd -- Nakon nedavno održane sednice Saveta bezbednosti UN, zakazane na inicijativu Vlade Srbije, u javnosti su različito interpretirani stavovi međunarodne zajednice prema poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Naime, ostalo je nerazjašnjeno da li su ambasadori UN prihvatili mere koje im je, u ime srpskih vlasti, predložio potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

Po povratku iz Njujorka, Čović je u sredu na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo rezultatima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sednice Saveta bezbednosti, koji je, kako je naglasio, "jasno i oštro osudio zločine" na Kosovu i Metohiji. Čović je rekao i da su predložene mere "potpuno u duhu Rezolucije 1244". "Nismo imali problema sa nerazumevanjem tih mera, naprotiv, ohrabreni smo i ja sam siguran da će SB naložiti i UNMIK-u i KFOR-u da se te mere sprovedu i da se na taj način dođe do adekvatnog sprovođenja uredbe koju je UNMIK doneo. To je uredba 2001/12 vezana za terorizam. Mislim da pomalo imamo možda i prevelika očekivanja da će se nešto brzo dogoditi. Verujte mi, ništa se neće brzo dogoditi, neće se brzo menjati Rezolucija 1244, barem ne dok ona ne bude sprovedena do kraja", rekao je Čović.

Podsetimo, nakon sednice Saveta bezbednosti, na internet sajtu UN nije bilo navedeno kako su članice tog saveta reagovale na preloge mera Vlade Srbije. Portparol Ujedinjenih nacija Farhan Hak Radiju B92 je tada izjavio da Savet bezbednosti nije ni podržao, ni odbio predloge Vlade Srbije o Kosovu.

Zamoljen da precizira u kojoj formi je međunarodna zajednica prihvatila predložene mere, Čović je kratko odgovorio - "u diplomatskoj formi", a potom dodao: "Žao mi je ali u svetu se ne funkcioniše na pečat i potpis. Možda su to navike na našem prostoru. U svakom slučaju, mi treba da se potrudimo da se te mere i dalje sprovode zajednički sa UNMIK-om i KFOR-om. Mislim da je u tim merama sadržano rešavanje prvih tema dijaloga, bezbednosti i slobode kretanja. Ja očekujem da će u narednim danima to da se vidi na terenu, ali nemojte očekivati da će nasilje na Kosovu i Metohiji prestati momentalno. Mislim da će to biti jedan proces koji će trajati još nekoliko godina i to je veoma težak i bolan proces za sve nas".Čović je ocenio da je važno intenzivno nastaviti sa započetim političkim aktivnostima i dodao da snage bezbednosti Srbije i Crne Gore ne smeju da budu isprovocirane, eventualnim, novim terorističkim aktima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.