Izvor: B92, 18.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović traži od Štajnera postovanje sporazuma o Mitrovici

Priština -- Albanski prištinski list "Koha Ditore" objavio je u subotu da je predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović pozvao šefa UNMIK-a Mihaela Štajnera na obavezu poštovanja sklopljenog sporazuma o severnom delu Kosovske Mitrovice.

Primedbe srpskog vicepremijera prezentovane Štajneru u pismu upućenom 10. januara, odnose se na povlačenje šest albanskih policajaca iz severnog dela Kosovske Mitrovice, uglavnom nastanjene Srbima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Koha ditore" navodi da je UNMIK u međuvremenu povukao albanske policajce iz severne Mitrovice, objašnjavajući da su "izvršili zadatak". Albanski list piše da sporazumi o severnom delu podeljenog grada, do sada nisu obelodanjeni i da javnost o njima ništa nezna.

U tekstu pod naslovom "Čović - lažov ili Štajner - prevarant", list tvrdi da ako je šef UNMIK-a zaista mimo javnosti i ovlašćenja potpisao dva sporazuma sa Čovićem o severnom delu Mitrovice, onda je zloupotrebio svoja prava. "Sa druge strane, ukoliko preuzimanje pod kontrolu severnog dela Kosovske Mitrovice predstavlja kompromis UNMIK-ovog mandata, to je onda trebalo javno objasniti i argumentovati", navodi albanski list. Komentator lista smatra da ako kosovske privremene institucije ne mogu da učestvuju u sklapanju posebnih sporazuma, onda građani Kosova imaju pravo da znaju sve što se na Kosovu čini u ime Kosova. "To se zove transparentnost i demokratija", podvlači "Koha Ditore".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.