Izvor: B92, 16.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović i Holkeri o predstojećem dijalogu

Priština -- Direktan dijalog izmedju Beograda i Pristine trebalo bi da počne poslednje nedelje februara ili prve nedelje meseca marta, saopšteno je u ponedeljak iz kabineta sefa UNMIK Harija Holkerija posle sastanka sa sefom Koordinacionog centra Nebojsom Čovićem, javlja za B92 novinar UNMIK Radija Zoran Ćulafić.

U saopstenju se navodi da je tokom susreta Holkerija i Čovića razgovarano o učešću predstavnika Srba u radnim grupama za implementaciju standarda. Holkeri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je preneo Čoviću da je tokom nedavnih poseta Njujorku, Vasingtonu i Londonu potvrdjen jedinstven stav da je stalni interes medjunarodne zajednice da do dijaloga dodje što pre, kao i zalaganje za hitno formiranje radnih grupa. Holkeri se složio, kako se navodi u saopštenju, da prištinska delegacija bude multietnička, ali je ostalo na Koaliciji Povratak da do srede imenuje predstavnike Srba u radnim grupama. Šef UNMIK je ponovio da je potpuno neosnovana zabrinutost Srba da bi proces dostizanja standarda mogao da znači prejudiciranje finalnog statusa i potiskivanje Rezolucije 1244.

Na sastanku je prihvaćena sugestija Nebojše Čovića da se u martu sazove sastanak Visoke radne grupe, ali je Holkeri Čoviću preneo da ta Visoka radna grupa ne može da predstavlja zamenu za direktan dijalog Beograda i Prištine. Tačno vreme i mesto održavanja ovog sastanka biće naknadno odredjeni.

Tokom susreta Čovića i Holkerija razgovarano je i o slučaju monaha iz Prizrena, a šef UNMIK-a je pružio uveravanja da su UNMIK policija i KFOR-a odlučni u nameri da obezbede bezbednost i slobodu kretanja za sve gradjane Kosova. Prema oceni Harija Holkerija, medijski izveštaji o slučaju monaha iz Prizrena su "preuveličani i bez osnova".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.