Izvor: B92, 23.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: da li treba da budemo kažnjavani sledećih sto godina?

Beograd -- Skupština Kosova usvojila je deklaraciju kojom proglašava nevažećim sve poternice i sudske odluke institucija Srbije koje se tiču građana Kosova. U deklaraciji, za koju nisu glasali srpski predstavnici, zahteva se od međunarodnih instutucija na Kosovu, uključujući Interpol i Evropol, da "ne priznaju srpske poternice protiv građana Kosova, jer je Kosovo pod jurisdukcijom Ujedinjenih nacija i ima svoje demokratske insitucije". Ova deklaracija se donekle može tumačiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao potvrda jučerašnje intervencije šefa UNMIK-a Harija Holkerija pri oslobadjanju komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa Agima Čekua. Tom prilikom zahtev za oslobadjanje, prema pisanju lista Koha ditore, Holkeri je obrazložio tvrdnjom da se po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN predmet za koji je Agim Čeku optužen nalazi u njegovoj jurisdikciji i da je nalog za hapšenje koje su izdale vlasti Srbije - nevažeći.

Puštanje na slobodu Agima Čekua predsednik Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ocenio je kao licemeran potez: "Kakva je to dvojnost, za nekog važi Interpolova optužnica, za nekog ne važi. Jesmo li mi država ili nismo država? Mislim da neke stvari stvarno treba potpuno da otvorimo. Kao što sve što je bilo za vreme prethodne vlasti nije bilo dobro i mi treba da otvorimo celu situaciju i da vidimo da li mi postojimo kao država, da li smo mi relevantan narod i da li mi treba da budemo kažnjavani narednih sto godina", zapitao se Čović.

Komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku uhapšen je u sredu na aerodromu Brnik u Ljubljani, na osnovu medjunarodne poternice, koju je raspisala Srbija i Crna Gora, zbog krivičnog dela genocida.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.