Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Uspeh i neuspeh su relativni

Priština, Beograd -- Mihael Štajner u utorak je i zvanično napustio mesto šefa UNMIK. Iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku saopšteno je da je za prethodnih 18 meseci, koliko je Štajner bio na toj funkciji, uspostavljena prva Vlada Kosova, a da su multietničko pravosuđe i policija prošireni i pojačani. Generalni sekretar UN Kofi Anan odao je priznanje Štajnerovom teškom radu i njegovoj posvećenosti na primeni rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Šef koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je za B92 da nije iznenađen što su se UN zahvalile Štajneru, iako je "bio neuspešan". "To je manir koji bi i mi trebalo da naučimo, da se ljudi ne 'puštaju niz vodu'", rekao je Čović i dodao da su očekivanja od Štajnera "možda bila i prevelika". Komentarišući deo saopštenja u kom se navodi da je za vreme Štajnerovog mandata na Kosovu povećan broj povratnika, raseljenih i izbeglih, Čović kaže da ga "to veoma podseća na prethodna vremena na ovim prostorima, u smislu priče o velikim uspesima u privredi". "Ako imate nulu, pa se onda dogodi povratak od 7.000 osoba, od čega je oko 3.000 iz srpske nacionalne zajednice, onda to ispada velik rezultat. Ali, ako to uporedite s 230.000 raseljenih lica, pa na to dodate još 300.000 izbeglih lica, što Srba, što Albanaca, Roma itd, onda izračunate procenat, a to je 7.000 od 500.000. Dakle, i rezultat i odsustvo rezultata su relativne stvari", kaže Čović.

Pred istek mandata Štajnera, snage KFOR predale su vođu bivše OVPBM Šefćeta Musljiua UNMIK-policiji. Predaja Musljiua, čije izručenje već mesecima traži Srbija, obavljena je u ponedeljak, bez znanja njegovih branilaca. Čović za B92 kaže da je KFOR po zakonu morao posle 60 dana da oslobodi Musljiua ili ga predaUNMIK. "Očekujem da će vrlo brzo biti podignute i optužnice za ono što je uradio na Kosovu. "Takođe, njega čekaju optužnice za sve što je uradio posle 31. maja 2001. na prostoru juga centralne Srbije, tačnije na prostoru opština Preševo i Bujanovac. Naš zahtev za izručenje Musljiua stoji i mislim da ćemo na osnovu gesta KFOR i UMNIK, koji je pozitivan, napraviti zajednički pristup sa UNMIK i da na problemu Musljiua probamo da izvršimo povezivanje i normalizaciju pravosudnog sistema Srbije i pravosudnog sistema koji stvara UNMIK na prostoru Kosova i Metohije. To ćemo u narednim danima zajednički da uradimo", kaže Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.