Izvor: B92, 10.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: UNMIK-u treba Beograd samo kao pokriće

Beograd -- Za Srbe sa Kosova i Metohije, kao i za Vladu Srbije plan za primenu standarda na Kosovu je neprihvatljiv. Potpredsednik vlade Srbije i šef koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović, izjavio je da ponuđeni standardi ne polaze od Rezolucije Saveta bezbednosti UN. "Promene u pristupu suverenitetu i integritetu ove zemlje ne dolaze u obzir jer mislim da nijedan političar u zemlji nema taj mandat i nije ga dobio. Sledeći potez Vlade Republike Srbije je da mi insistiramo na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << amandmanima koje smo predložili, ali očigledno da njima Beograd treba samo kao pokriće, a ne kao pravi partner. U takvoj situaciji bolje neka se zna da Beograd nije partner, da neće smetati, mi se nećemo tući, ali neka se zna da UNMIK radi šta nmu padne na pamet", rekao je Čović.

Za Srbe sa Kosova i Metohije, kao i za Vladu Srbije plan za primenu standarda na Kosovu je neprihvatljiv. Jedan od lidera Srba sa Kosova i Metohije, Momčilo Trajković, kaže da dokument o standardima otvara put za nezavisnost pokrajine: "Stvari su razotkrivene i vrlo su bitne za dalje poteze koje treba da vodi i naša vlada i srpska zajednica. Albanci će dobiti u brzini, oni sada moraju da krenu i ubrzaju te procese, kako bi došli do konačnog statusa, odnosno nezavisnog Kosova", rekao je Trajković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.