Izvor: B92, 08.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Standardi više nisu uslov

Beograd -- Ispunjenje standarda na Kosovu neće više biti uslov za početak razgovora o konačnom statusu pokrajine, kaže Nebojša Čović.

U tom kontekstu, šef američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg, kaže da je jedan od načina da se situacija na Kosovu poboljša, upravo početak pregovora o konačnom statusu. Prema proceni predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojše Čovića, i međunarodna zajednica je priznala da su standardi daleko od ispunjenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali se od insistiranja na konačnom statusu ne odustaje.

"Da bi se ušlo u statusnu fazu procesa, politika standardi pre statusa je tiho promenjena u politiku standardi i status, sa tendencijom da evoluira u politiku standardi posle statusa", kaže Čović.

Iako se slaže da trenutna situacija u pokrajini nije ni prihvatljiva ni poželjna, šef američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg, kaže da što pre treba da počnu razgovori o konačnom statusu, navodeći da su već vršeni progovori da to bude na jesen: "Verujemo da je jedan od načina da se trenutna situacija popravi, da se što pre pređe na razgovore o konačnom statusu Kosova i da konkretnije počnemo da definišemo pitranja kao što su decentralizacija ili prava raseljenih na povratak i uspostavimo političke okvire za budućnost".

Broj standarda sa 400, spušten na 106

Predstavljajući izveštaj vladinog Saveta za Kosovo o stepenu dostignutosti standarda na Kosovu, Nebojša Čović je pozdravio poništenje plana o decentalizaciji i kazao da se nad kako će u izradi narednog učestvovati i srpska strana, a Vlada Kosova najavila je da će o tome raspravljati sutra. On je rekao da mogu biti predložene bilo koje varijante dosadašnjeg plana, ali da Beograd neće učestvovati u tome: " Pa može da bude i varijanta i c i d i ne znam kako već, ali nas nema u tome, dok god se ne vidi da je to pristup koji je realan, sprovodljiv, iskren, a ne pristup kojim se samo dobija referenca u izveštaju ya generalnu skupštinui ili savet bezbednosti UN".

U izveštaju o stepenu dostignutosti standarda na Kosovu, navodi se da je sa prvobitnih 400, međunarodna zajednica spustila broj standarda na 106, a kao jedan od primera neispunjenih standarda navedeno je da je na Kosovu 29.000 imanja Srba i drugih nealbanaca i dalje uzurpirano, a da za to niko krivično ne odgovara, iako su za takve slučajeve predviđene kazne od godinu dana zatvora. Takođe, ove godine su se na Kosovo vratila 682 povratnika, što je 0,2 odsto od ukupnog broja raseljenih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.