Izvor: B92, 04.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Štajner nema podršku SB UN o prenosu ingerencija

Beograd -- Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je da nisu tačne tvrdnje šefa UNMIK-a Mihaela Štajnera da je od SB UN dobio podršku da do kraja godine prenese široka ovlašćenja na prelazne kosovske institucije. "To nije tačno i nije istina. To je njegovo slobodno tumačenje. SB nema ništa protiv da se ovlašćenja prenesu, ali je bitno kada i u kom ambijentu", rekao je Čović večeras agenciji Beta, reagujući na izjavu Štajnera sa konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare održane u petak u Beogradu. "Ukoliko Štajner bude tvrdoglav, kakav jeste, onda će time ispuniti svoju želju od dolaska na Kosovo, a ona je da izbaci Srbe iz institucija na Kosovu i Metohiji, čime će pokazati da ne želi multietničko društvo i institucije, iako su mu puna usta multietničkog", naveo je Čović.

On smatra da će u takvoj situaciji ovlašćenja biti preneta monoetničkim institucijama. "To je nedopustivo. Sa kim se on to dogovorio, to bi trebalo da nam objasni, a ne da nam jedno priča a drugo radi",rekao je Čović i dodao da vlasti u Beogradu imaju pouzdane informacije da Štajner radi na projektima stvaranja ministarstava inostranih poslova, policije, pravosudja i time", kako tvrdi, "intenzivno pravi nezavisno Kosovo i Metohiju". Čović je rekao da su vlasti u Beogradu već upozorile SB UN, a upozoriće ga i novim stavovima, da Srbija ne može da snosi odgovornost za ono što se bude moglo dogadjati ukoliko Štajner nastavi tvrdoglavo "sa samo njemu znanim pristupima za rešavanje kosovskih problema".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.