Izvor: B92, 04.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Prvo razgovori o povratku

Beograd -- Šef koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju ponovo je uputio poruku šefu UNMIK-a Mihaelu Štajneru da pre priče o energetici, trgovini i ličnim kartama, Beograd i Priština moraju da razgovoraju o povratku 230.000 izbeglih i raseljenih lica u pokrajinu. U svom pismu šefu UNMIK-a Mihaelu Štajneru, Čović ističe da pozdravlja njegovu incijativu o početku razgovora o konkretnim tehničkim pitanjima u pokrajini, ali dodaje da bi pre toga trebalo održati sastanak visoke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radne grupe o povratku raseljenih, slobodi kretanja, decentralizaciji i upravljanju sevrenim delom Mitrovice. "Povratnici na žalost još uvek nisu bezbedni i to pitanje je jedno od krucijalnih za održivost povratka koji bi za UNMIK trebalo da bude prioritet", naveo je Čović u pismu Štajneru. U vezi slobode kretanja, čije je obezbedjivanje takodje proisteklo iz Zajedničkog dokumenta, Čović piše da je "gotovo postalo pravilo da poslanici koalicije Povratak zbog problema sa transportom nisu u mogućnosti da prisustvuju sednicama Skupštine Kosova i Metohije". "Sama činjenica da poslanici na sednicu Skupštine dolaze u blindiranim vozilima govori o dostignutom nivou bezbednosti kojim se, izmedju ostalog, rukovode pripadnici nealbanske zajednice kada sa strahom napuštaju svoje domove, strahajući za svoje i živote svoje dece", naveo je Čović u pismu Štajneru.

Ćović je gostujući u emisiji Studija B izjavio da je njegovo pismo služi kako bi Štajnera podsetio da postoji Visoka radna grupa i da najpre treba rešiti 4 ključna pitanja. Upitan kakav odgovor očekuje od Štajnera, Čović je odgovorio: "Ne bih ga prejudicirao, ali biću strpljiv, jer od tog odgovora zavisi naš konačni zaključak. Ja sam rekao gospodinu Štajneru da on dezavuiše zajednički dokument od 5. novembra 2001. godine, da ne sprovodi ono što je potpisano, da puno obećava, a malo rešava i odrađuje. Videćemo...", kazao je Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.